Därför närmar sig börsen årslägsta
Stockholmsbörsen noterade rejäla nedgångar på måndagen i spåren av föregående veckas sura avslutning på börserna i Europa och USA. Medan Stockholm hade midsommarstängt tappade omvärlden betänkligt i spåren av höjda oljepriser. Måndagens utveckling i Stockholm var därför betydligt surare än den för övriga Europa.
Vidare har Saudiarabiens upprepade löften om att öka oljeproduktionen har ej märkbart bromsat oljeprisets stegring.
SIX Generalindex var vid stängning ned med 1,9 procent till 282 medan OMXS30-index sjönk med 1,6 procent till 918.
Omsättningen uppgick till 17,2 miljarder kronor.
Branschmässigt var nedgångarna breda.
Storbankerna pressades av ett svagt sektorsentiment på omvärldens börser. Deutsche Bank bedömer att de nordiska bankerna under det andra kvartalet möter utmaningar i form av stigande korta räntor och svaga kapitalmarknader. Banken justerar ned riktkurserna för de svenska storbankerna men står fast vid rekommendationen behåll för Handelsbanken, SEB och Swedbank samt rekommendationen sälj för Nordea. Nordea föll med
3,3 procent till 85,60 kronor, SEB tappade 1,7 procent till 116,75 kronor och Swedbank föll 2,5 procent till 124,75 kronor.
Vidare i finanssektorn hade HQ Bank en tuff dag med en nedgång på 6,3 procent till 105 kronor.
I karusellen kring TeliaSonera går nu investmentbanken Carnegie ut med att man bedömer att sannolikheten att France Telecom ska köpa TeliaSonera allit till 50 procent från att tidigare ha varit 70 procent. Analysen görs efter uttalandet från France Telecoms finanschef i förra veckan att bolaget kan komma att öka kontantdelen i budet men att utrymmet är “väldigt” begränsat. Banken tror också att ett bud från Telenor kan uteslutas.
Vidare skrev den franska tidningen La Tribune på måndagen att France Telecom hoppas kunna genomföra en affär den här veckan. TeliaSonera-aktien tappade för dagen 2,8 procent till 52,25 kronor.
Energibolagen hjälptes av uppgångarna i oljepriset.
Lundin Petoleum avancerade med 4,3 procent till 91 kronor medan West Siberian steg 3,7 procent till 8,40 kronor.
Stålbolaget SSAB steg efter att Goldman Sachs satt en riktkurs på 267 kronor för aktien. Investmentbanken bedömer att de höga stålpriserna är hållbara och rekommenderar köp för SSAB. Aktien steg 2,0 procent till 207,50 kronor.
Bland övriga mest omsatta var Ericsson ned med 3,8 procent till 68,80 kronor och H&M föll 1,3 procent till 336 kronor.
På affärsfronten meddelade Cyril på morgonen att budet på omvärldsbevakningsbolaget Cision återkallas efter att man inte lyckats köpa 90 procent av aktierna. Cision valde att inte kommentera utvecklingen då Nyhetsbyrån SIX kontaktade VD, Niklas Flyborg. Budet låg på 20 kronor per aktie, på eftermiddagen handlas aktien för 12,00 kronor vilket motsvarar
en nedgång med 33 procent jämfört med förra veckans stängningskurs.
nullnullnullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.