Därför rasar börsen

Stockholmsbörsen hade en större nedgång på onsdagen, i likhet med de ledande europeiska börserna, efter att Tyskland beslutat om ett omedelbart förbud mot naken blankning och nakna CDS-positioner i statspapper från euroområdet, samt naken blankning av aktier i tio banker och försäkringsbolag.

– Marknaden tolkar det som att man från politisk sida ägnar energi åt att skjuta budbäraren istället för att komma tillrätta med de underliggande problemen. Dessutom verkar marknaden tolka beskedet som att det kanske finns större underliggande problem än vad man tidigare trott, säger Henrik Mitelman, chefstrateg på SEB Enskilda, till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 13.00 var OMXS30 2,6 procent lägre till noteringen 974,7. Omsättningen uppgick till 8,6 miljarder kronor.

Beskedet från Tyskland, som kom under tisdagskvällen, skapade oro och flykt till säkerhet. Euron, som inte omfattas av något blankningsförbud, föll kraftigt på tisdagskvällen när det tyska beslutet blev känt. Efter en viss återhämtning i Asien handlas den gemensamma valutan slagigt i Europahandeln på onsdagen. Samtidigt har börserna i framför allt Europa kommit under förnyad press.

Förbundskansler Angela Merkel sade att EU står inför en “existentiell” risk, och att den europeiska skuldkrisen kan få globala konsekvenser. Tyskland söker internationella marknadsregleringar, men om det blir nödvändigt kommer landet att agera på egen hand. Samtidigt har Tyskland uttryckt att det även vill att Storbritannien fattar ett beslut om förbud mot naken blankning.

Swedbank A tappade 4,3 procent till 70:55 kronor, Nordea var 3,6 procent ned till 62:15 kronor, SEB A backade 3,3 procent till 41:57 kronor och SHB A sjönk 2,9 procent till 188:10 kronor.

– För bankinvesterare finns en risk att beskedet från Tyskland ökar den uppskattade risken i euroområdet och att trenden för bankernas finansieringskostnader kommer att vända, från att ha varit positiv de senaste 12 månaderna, skriver Bank of America/Merrill Lynch i en kommentar.

Den lägre riskaptiten pressade även mer cykliska aktier. Sandvik var 4,6 procent lägre till 90:95 kronor och Volvo B var 3,9 procent ned till 83:20 kronor.

Bolidenföll 5,9 procent till 86:70 kronor och Lundin Mining backade 5,1 procent till 27:90 kronor. Zinkpriset var 5,5 procent ned i London medan koppar tappade 3,4 procent.

Autolivsjönk 3,9 procent till 368 kronor. Bank of America/Merrill Lynch har sänkt riktkursen för Autoliv till 50 dollar, motsvarande 394 kronor, från tidigare 54 dollar och upprepat rekommendationen underperform. Enligt analysen räknar Bank of America/Merrill Lynch inte med att 2011 kommer att innebära någon återhämtning för den europeiska fordonsmarknaden.

Astrazenecasteg 0,1 procent till 326 kronor. Handelsbanken har höjt rekommendationen för Astrazeneca till köp från tidigare öka och Bank of America/Merrill Lynch har höjt riktkursen till 35 pund, motsvarande 394 kronor, från tidigare 31 pund.

Nokiabackade 3,2 procent till 78:35 kronor och Ericsson B tappade 1,9 procent till 80:40 kronor. Gartners kvartalsvisa sammanställning visade att Nokia minskade sin marknadsandel på den globala mobiltelefonmarknaden till 35,0 procent under det första kvartalet från 36,2 procent motsvarande period ett år tidigare. Samsung fortsatte att avancera, medan Sony Ericsson och LG Electronics tappade marknadsandelar.

Utöver det har Danske Markets sänkt rekommendationen för Nokia till minska från tidigare köp. Riktkursen sänks till 7:50 euro, motsvarande 72 kronor, från tidigare 14 euro.

Terminshandeln indikerar att börserna i New York kommer att öppna med nedgångar om 0,9-1,1 procent i eftermiddag.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.