Därför rasar Eniro

Kursfallet i Eniro verkar aldrig vilja ta slut. Analytikerna vet varför.

Eniros resa nedåt fortsätter. Aktien har fallit ytterligare 25 procent sedan kapitalmarknadsdagen i förra veckan och noteras nu lägre än någonsin. En rad faktorer ligger bakom, enligt de analytiker Nyhetsbyrån Direkt har pratat med.

– Eniros guidning ligger klart under konsensus på medellång sikt, alltså de två till tre kommande åren. Sedan börjar det nog gå upp för folk det troligtvis inte bli några utdelningar under dessa år, säger en analytiker.

I samband med kapitalmarknadsdagen sänkte bolaget sin utdelningspolicy. Upp till 50 procent av nettovinsten kan nu delas ut till ägarna (tidigare 75 procent). Kruxet är att Eniro samtidigt vill sänka nettoskulden till 3-3,5 gånger rörelseresultatet (ebitda).

Det finns ingen explicit tidsplan för skuldreduceringen men bolagsledningen med Jesper Kärrbrink i spetsen betonade att det har högre prioritet sänka nettoskulden än att ge utdelning de två till tre kommande åren. Jesper Kärrbrink sade sig dessutom gärna se en klart lägre nettoskuld när nuvarande lån måste läggas om och det sker 2012.

Nettoskulden uppgick till drygt 10 miljarder i utgången av det tredje kvartalet och räknat på ett rörelseresultat kring 2 miljarder måste skulderna ned (eller kassatillgångarna upp) med 3-4 miljarder. Om det ska inom en treårsperiod, då bolaget dessutom ska investera cirka 700 miljoner kronor i onlineverksamheten, är det högst tveksamt om det finns pengar över till ägarna och det är nog mer knapert än vad många aktörer hade tänkt sig.

– Om de ska nå målet för skuldsättningen inom tre år, då blir det väldigt lite utrymme. Å andra sidan sade de inte att utdelningen blir noll, så ledningen lämnade en liten möjlighet för att dela ut ändå. Men det skulle ju bara innebära att skuldsättningsmålet skjuts framåt, säger en andra analytiker.

Den första analytikern, som tycker att sänka skulderna är helt rätt väg att gå för Eniro, påminner om att nettoresultatet lär blir negativt för innevarande år varför redan vårens utdelning är att utesluta.

Bolagets guidning om en rörelsemarginal kring minst 27 procent de två-tre kommande åren tvingar många analytiker att ändra i sina excelark. Konsensus låg innan kapitalmarknadsdagen på en marginal kring 30 procent 2009 och 2010. Åtminstone Cheuvreux, UBS och Swedbank har sänkt rekommendation och/eller riktkurs sedan kapitalmarknadsdagen.

– Samtidigt som de var optimistiska på online så var Eniro mer negativa gällande printen än vad bolaget har varit tidigare. Att få stopp på den blödande printen verkar bli svårt, fallet verkar snarare accelerera, säger en analytiker.

Eniro spår att offline-marknaden kommer att gå ned med 8-10 procent per år de kommande åren. Han har svårt att se några katalysatorer som kan ge stöd till kursen. Inte heller bolagets nya, ambitiösa planer på onlinesidan verkar imponera, åtminstone inte ur ett aktieperspektiv.

– Det ligger för långt bort när man pratat om sjuårsplaner, konstaterar en av analytikerna.

Eniro handlas kring 14:50 kronor på torsdagen, motsvarande en nedgång på 5,8 procent sedan onsdagens stängning. Förra onsdagen, alltså dagen innan kapitalmarknadsdagen stängde aktien på 19:30 kronor. Aktien har backat 75 procent hittills i år.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.