Därför sticker börsen

Stockholmsbörsen steg i den inledande handeln på torsdagen sedan Federal Reserve vidtagit ytterligare kvantitativa lättnader för att få fart på den amerikanska ekonomin.

Klockan 10.15 var OMXS30 1,8 procent högre till noteringen 1.108,5. Omsättningen uppgick till 4,1 miljarder kronor.

Federal Reserve meddelade i samband med räntebeskedet på onsdagskvällen att centralbanken kommer att köpa statsobligationer för 600 miljarder dollar fram till och med juni, i en takt av cirka 75 miljarder dollar per månad.

Förväntningar låg på nya köp för ”minst” 500 miljarder dollar. Fed behöll sitt budskap om att omständigheterna talar för ”exceptionellt låg” ränta under en utdragen period.

Ben Bernanke skrev i en debattartikel i Washington Post efter räntebeskedet att de nya tillgångsköpen ska stötta den ekonomiska tillväxten genom lägre räntor och stigande börser och att oron kring köpen är ”överdriven”.

Flera av de mer konjunkturkänsliga aktierna steg.Atlas CopcoA var 3,1 procent upp till 147:40 kronor,Sandvikvar 2,7 procent högre till 106:50 kronor ochBolidenklättrade 2,8 procent till 117:60 kornor.

SkanskaB steg 3,8 procent till 129:80 kronor efter att resultatet före skatt blev 1.656 miljoner kronor för det tredje kvartalet. Analytikerna hade räknat med ett resultat före skatt på 1.489 miljoner kronor, enligt SME Direkt. Intäkterna var ungefär i linje med konsensus. Bolaget justerade dock ned sin intäktsprognos för helåret mot bakgrund av att ett antal anbud bolaget hoppats på skjutits på framtiden.

H&M B gick något svagare än marknaden i övrigt genom att vara 0,3 procent upp till 233:70 kronor. Citigroup har sänkt rekommendationen för H&M till behåll från tidigare köp. Riktkursen sänks till 225 kronor från tidigare 275 kronor.

NiscayahB ökade 2,6 procent till 12:05 kronor. Bolaget har redovisat ett resultat före skatt som blev 23 procent bättre än SME-konsensus medan försäljningen var något under förväntat.

MedaA steg 1,5 procent till 51:25 kronor och återhämtade sig därmed något från onsdagens rapportdrivna nedgång om 8 procent. Carnegie har höjt rekommendationen till neutral från underperform. SEB Enskilda har sänkt riktkursen till 65 kronor från tidigare 67 kronor men upprepat rekommendationen köp.

Börserna i New York slog upp och ned efter Fed-beskedet men stängde på plus. Dow Jones steg 0,2 procent, en förbättring jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring -0,3 procent. S&P 500 steg 0,4 procent och Nasdaq Composite klättrade 0,3 procent.

Indexen på de ledande asiatiska börserna steg under torsdagen på optimism om att Feds åtgärder ska stärka den amerikanska ekonomin. Nikkei 225 ökade 2,2 procent.

På torsdagens agenda finns räntebesked från Bank of England och ECB klockan 13.00 respektive 13.45. Båda väntas lämna sina styrräntor oförändrade och för ECB:s del kommer som vanligt den efterföljande presskonferensen med ECB-chefen Jean-Claude Trichet att tilldra sig stort intresse.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets