Därför stiger dollarn

Stark USA-statistik under eftermiddagen med fokus på sysselsättning och arbetslöshet höjde riskaptiten, stärkte dollarn och fick de internationella räntorna att stiga. Kronan utvecklades dessutom generellt svagare efter svag industristatistik under morgonen.

USA:s sysselsättningstal för september visade en ökning på 248.000 personer, jämfört med en väntad ökning på 215.000. Utfallet för augusti och juli reviderades samtidigt upp med 38.000 respektive 31.000 arbetstillfällen.

“Solida tal som bekräftar att besvikelsen genom arbetsmarknadsrapporten i augusti bara var brus. Sysselsättningstillväxten är sund och bekräftar bilden vi haft av arbetsmarknaden i USA under hela 2014.” Det skrev DNB Bank i en kommentar.

Arbetslösheten sjönk till 5,9 procent i september, vilket var den lägsta nivån sedan juli 2008. Väntat var 6,1 procent. Utfallet för augusti lämnades oreviderat vid 6,1 procent.

“Siffrorna ger stöd till våra förväntningar om att Fed kommer att höja intervallet för styrräntan med 25 punkter i mars 2015”, fortsatte DNB Bank.

Värt att notera i statistiken var också att den genomsnittliga timlönen var oförändrad, vilket kan jämföras med förväntningarna om en ökning på 0,2 procent.

“Sysselsättningen får ett uppsving men lönerna får det inte. Fed har ännu ingen brådska”, kommenterade Jan von Gerich, chefsstrateg på Nordea, efter statistiken.

Handelsbanken räknar däremot med att Fed sannolikt kommer att höja styrräntorna när arbetslösheten sjunker till 5,6-5,7 procent, vilket ses som en nivå strax över den naturliga nivån som bedöms ligga på 5,2-5,5 procent enligt centralbanken.

“Feds ordförande Janet Yellen förespråkar ett sådant agerande starkt, vilket hon kallar ett ‘optimalt politiskt’ svar. Vår syn är att det kommer att ske i slutet av året, vilket indikerar en första höjning vid räntemötet i januari nästa år”, kommenterade Handelsbanksekonomen Petter Lundvik.

Från USA presenterades även två inköpschefsindex för tjänstesektorn från ISM och Markit som var marginellt starkare än väntat. Handelsbalansunderskottet låg i stort sett oförändrat vid cirka 40 miljarder dollar i augusti. Väntat var ett underskott på 41 miljarder.

Från svenskt håll meddelades att industriproduktionen sjönk med 2,4 procent i årstakt under augusti, vilket var svagare än marknadens förväntan om -1,2 procent enligt SIX News enkät. Swedbank bedömer att de svaga siffrorna kan öka pressen på Riksbanken att sänka reporäntan, samtidigt som en starkare krona och en fortsatt mjuk centralbank är troligare faktorer.

Det svenska inköpschefsindexet (PMI) för tjänstesektorn steg till 55,6 i september från 54,2 i augusti. Det var starkare än väntade 53,9 enligt SIX News enkät.

Under förmiddagen presenterade Stefan Löfven sin nya regering. Som väntat blir socialdemokraten Magdalena Andersson ny finansminister. Miljöpartisten Per Bolund blir ny finansmarknadsminister.

Huruvida den nya regeringen kommer att påverka penningpolitiken på något sätt går inte att bedöma i dagsläget, enligt Riksbankens chef Stefan Ingves. Den ekonomiska utvecklingen på sistone har varit ungefär som väntat, anser Ingves.

“Den allmänna bilden att det går dåligt i Europa och bra i USA står sig. Det har inte ändrats”, sade han till reportrar vid ett SNS/SIFR-seminarium.

Under förmiddagen meddelades att definitivt inköpschefsindex för tjänstesektorn i EMU reviderades ned till 52,4 i september. En positiv europeisk överraskning var emellertid att försäljningsvolymen inom detaljhandeln i EMU-området steg mer än väntat i augusti.

Under natten har det meddelats att Kinas officiella inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk till 52,5 i september från 53,6 i augusti. Japans motsvarighet kravlade sig samtidigt över 50-strecket. Rysslands dito förbättrades något till 50,5, men framtidskomponenten i indexet sjönk ordentligt.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.