De 16 bästa högavkastarna
Nytt år, ny börs och nya vinnare. Det är dags att lägga 2002 bakom sig och börja leta efter vinnarna inför 2003.
Det vanligaste felet som placerare gör är att sälja vinstaktierna och behålla förloraraktierna. Gör inte det.
Det finns oftast en anledning till att en aktie rasat och bra aktier förblir oftast bra. Tänk på alla dem som vägrade att sälja Framfab eller Ericsson för ett år sedan, eftersom de inte vill ta en förlust.
Vilka aktier blir då vinnare under nästa år? Om jag visste det skulle jag inte sitta här. Men en strategi som alltid håller för att ge en bra real avkastning är att köpa aktier i bra bolag med hög direktavkastning.
Hög direktavkastning har jag definierat som över 4 procent, vilket slår bankräntan med råge. En titt i Affärsvärldens aktieindikator visar att över 40 företag slår bankräntan.
Många av dem gör det dock inte på sikt, eftersom resultatet svänger så pass kraftigt. De aktierna har jag valt bort. Jag har dessutom valt bort flera företag som jag inte tror på.
En hög direktavkastning är ett bra argument, men det räcker inte som enda anledningen till att köpa en aktie, särskilt inte när börsen kan rasa med 4-5 procent per dag. Däremot är det en bra början.
Totalt hittade jag 16 aktier som jag tycker är intressanta enligt detta kriteriet och som dessutom kan stiga av sig själva.
I branschen råvaror finner jag två naturliga val: Holmen och SSAB. Med urstarka balansräkningar och bra resultat kan båda bolagen ge stora engångsutdelningar, men även utan dessa ligger den ordinarie utdelningen runt 5 procent. Båda är vinnare vid en konjunkturuppgång och stabila vid en fortsatt trist marknad.
Fyra bolag i verkstadssektorn får chansen: Cardo, Sandvik, Trelleborg och Volvo. I Cardo är det en stor engångsutdelning som spökar, men även utan denna slår bolaget banken. Volvo går mot ett fortsatt trist år, men värderingen tål det i dagsläget. Trelleborg har fallit tillbaka för mycket och Sandvik är alltid rätt.
Tre udda fåglar är Bergman & Beving, Scandiaconsult och Ångpannan. Det första bolaget är stabilt och pålitligt, det andra har ett bra kassaflöde och är inblandat i en maktkamp och det tredje kommer nog att vara inblandat i en strukturaffär. Ångpannans dåliga resultat till trots finns det stora värden i form av en fastighet på Kungsholmen som troligen kommer att säljas.
I banksektorn finns det plats för Föreningssparbanken, Nordea och SEB. Alla bankerna ligger över 5 procent i utdelning och går in ett år där resultatet, trots allt, kommer att vara tämligen stabilt.
Tre fastighetsbolag får plats: Castellum, Pandox och Wihlborgs. Även här ger alla mer än 5 procent utdelning och alla tre borde kunna göra fortsatt bra ifrån sig rent resultatmässigt. Liksom Skanska, som är något av en svensk “blue-chip” med hög utdelning och där den nye vd:n vill visa vad han kan under det kommande året.
Det finns naturligtvis fler bra bolag med hög utdelning som kan vara värda att fylla på portföljen med inför 2003.
Och, som sagt, en aktie ska inte enbart köpas för att utdelningen är hög. Men det är en bra början.
För er som vill ha de 15 bästa aktierna inför det kommande året kan vi glädja er med att Affärsvärldens årsboksportföljer kommer till prenumeranterna under onsdagen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.