De är störst inom M&A

Det är klent med svenska namn i topp när årets första sex månader inom M&A summeras. Corp-lådan PK Partners kommer före namn som Enskilda och Carnegie.

Med några dagar kvar till halvårsskiftet släpperMergermarketpreliminära siffror över de största rådgivarna inom M&A (förvärv & fusioner) i Sverige och Norden. Och det är en statistik som – precis som vanligt – domineras av utländska namn.

I topp finnsJPMorgan, som var rådgivare i sju affärer totalt värda 9,3 miljarder euro i Sverige. Därefter följer stora namn somDeutscheBank,MorganStanleyochSocieteGenerale.Ernst&Youngsökade fokus på företagsrådgivning märks i att firman hamnade på femte plats, som rådgivare i affärer värde 5,7 miljarder euro. Förra året hamnade Ernst & Young på en femtonde plats.

Uppseendeväckande i statistiken är attPKPartners,som Affärsvärlden tidigare skrivit om, var större än de svenska storbankerna under halvåret. PK Partners var rådgivare i Vin & Sprit-affären, vilket gjorde att rådgivaren hamnade på delad sjätte plats som rådgivare i affärer för 5,6 miljarder euro.SEBEnskildavar nästa svenska namn på en nionde plats. Banken var rådgivare i sju affärer värda 3,7 miljarder euro.

Carnegievar rådgivare i sex affärer, men deras sammanlagda värde var endast 541 miljoner euro, vilket borde sätta press på investmentbanken.

Handelsbankenvar rådgivare i fem affärer till ett värde av 2,3 miljarder euro. Under helåret 2007 var Handelsbanken störst i Sverige. Banken var då rådgivare i 19 affärer med ett värde på 12 miljarder euro.

Störst i Norden var Deutsche Bank, som var rådgivare i sex affärer värda 24,3 miljarder euro.UBSvar två med 21 miljarder euro ochCreditSuissetre med 18,5 miljarder euro.

De fem största rådgivarna i Sverige sett till värde i miljoner euro

Plats

Namn

Värde (MEUR)

Antal affärer

1.

JP Morgan

9 317

7

2.

Deutsche Bank

8 703

4

3.

Morgan Stanley

8 669

3

4.

SG

5 957

3

5.

Ernst & Young

5 715

8

De fem största rådgivarna i Sverige sett till antalet affärer

Plats

Namn

Antal affärer

Värde (MEUR)

1.

Ernst & Young

8

5 715

2.

Danske Markets

8

102

3.

JP Morgan

7

9 317

4.

SEB Enskilda

7

3 734

5.

Credit Suisse

6

2 574

Källa: MergermarketOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.