”De dödade sin marknad”
– När vi startade fonden i slutet av 2002 var utgångspunkten vilken typ av fond vi själva skulle vilja ha. Tanken var att komma bort från indextänket och i stället fokusera på riskjusterad avkastning.
– Sedan start har fonden avkastat 13,1 procent per år efter avgifter, eller 328 procent. Jämförelseindexet SIXPRX är upp 310 procent. Vår standardavvikelse på 13,6 procent är dessutom lägst av alla Sverigefonder.
– Målet är att fonden över tid ska uppnå en stabil avkastning på 7 procent per år i genomsnitt och vara ett bra bassparande. Den består av tre delar: cirka 50 procent värdebolag eller kvalitetsbolag, cirka 35 procent investmentbolag och 15 procent i absolutavkastande innehav. Den sistnämnda en kombination av företagsobligationer och lågt belånade fastighetsbolag som Heba och Hufvudstaden.
– Rent finansiellt skulle jag säga att det är låg risk i att äga obligationen. Det är först vid en konkurs vi kan förlora pengar. Att äga aktien innebär däremot vansinnigt hög risk och även preferensaktien har väldigt hög risk.
– Bolag som har strukturell tillväxt, förmågan att växa oavsett sin omgivning. Sen vill jag förstå bolaget, hur de tjänar pengar och om det är rimligt att de fortsätter att göra det. Efter många år i den här branschen inser man också att det finns otroligt många felfaktorer i siffrorna, om man går ner på detaljnivå. Det är lätt att dribbla bort sig i en ”farlig exakthet”. Man bör fokusera på kärnan i bolagen i stället.
– Vi brukar ligga kring 15 bolag i värdedelen, som vi kompletterar med investmentbolag och några absolut avkastande tillgångar. Typexemplet, som vi haft sedan fondstarten, är Nibe. De rider fortfarande på en strukturell trend och har en riktigt bra ledning. Ett annat fantastiskt bolag är Indutrade. De köper bolag till låga multiplar och låter bolagen sköta sig själva. Bland de större bolagen gillar vi bland annat H&M, Assa Abloy och Alfa Laval.
– Skistar hade jag i portföljen ganska länge, men någonstans höjde de priserna för mycket och dödade sin egen marknad. Till slut var marknaden mättad och priserna gick inte att höja mycket mer. Det blev för dyrt för kunderna helt enkelt, vilket ändrat deras beteende. Om de kan åka till Alperna till samma pris som Sälen föredrar många det förstnämnda. När den förändringen väl skett är det svårt att komma tillbaka.
– Kul att du säger det. Vi hade faktiskt Swedish Match i 7–8 år och det var ju fantastiskt. Nästan ensamma på marknaden och med prisokänsliga kunder. Dessutom med en aktieägarvänlig ledning som delade ut vinsterna i stället för att plöja ner dem i dåliga investeringar. De blev också lite grand fångna i sin egen framgång. Till slut blev överlönsamheten för stor och då kom konkurrenterna. Sådana brytpunkter är omöjliga att tajma exakt. Men när något händer gäller det att vara på bolaget som en hök för att försöka förstå om det är en krusning, och det är läge att ligga kvar, eller en strukturell förändring, då gäller det att snabbt lämna bolaget.
– Vi har lagt väldigt mycket tid på dessa bolag. I båda fallen är vår bild att det är en krusning, så vi har behållit våra innehav och faktiskt köpt lite mer i Elekta. I Elekta känns det som att oron kring Eniro har smittat av sig på sistone. Elektas bokföring av intäkter har det ju varit diskussioner kring en tid. Efter att återigen ha granskat årsredovisningen, pratat med bolaget och analytiker, så förstår jag inte varför just det skulle skapa osäkerhet. Läser man årsredovisningen står det extremt tydligt hur de redovisar sina intäkter. Min bild är att aktörer främst i London och USA drivit ett case att det finns en uppblåst fakturering. Jag tror inte att det är så. Men ledningen har inte lyckas övertyga marknaden, och därför har aktien fallit.
Erik Brändström
Förvaltar: Spiltan Aktiefond Stabil.
Förvaltat kapital: Cirka 550 miljoner kronor.
nullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.