De lyfter börsen mest
SEB och Boliden utökade sina uppgångar och verkstadsbolagen Sandvik och Atlas Copco lyfte indexet mest.
Klockan 13.00 var OMXS30 upp 2,9 procent till noteringen 621,6. Omsättningen uppgick till 5,6 miljarder kronor.
I Asien vände börserna upp på bred front på onsdagen efter förhoppningar om att nytt kinesiskt stimulanspaket kommer att offentliggöras i morgon torsdag. Samtidigt antydde ett stigande inköpschefsindex att det redan antagna stimulanspaketet på 4.000 miljarder yuan börjar ge effekt. Biträdande chefen för policyforskningskontoret hos det kinesiska kommunistpartiet, Zheng Xinli, sade att Kina bör använda sin valutareserv till att köpa råvaror från andra länder och dra fördel av de nuvarande låga priserna.
– Vi väntar oss mer ekonomisk aktivitet i Kina, sade Vivek Tulpule, chefekonom på gruvjätten Rio Tinto Group, i en intervju tidigare på onsdagen.
Flera asiatiska verkstads- och råvarubolag steg på förhoppningarna om ett nytt kinesiskt stimulanspaket och på hemmaplan lyfte Atlas Copco A och Sandvik OMXS30 mest, med uppgångar på 9,5 respektive 8,7 procent.
Bland råvarubolagen steg Boliden och SSAB A 12,7 respektive 9,5 procent och Lundin Mining ökade 6,7 procent.
På råvarumarknaden noterades koppar med leverans om tre månader, upp 1,6 procent till 3.594 dollar per ton. Zink med samma leveranstid steg 3,9 procent till 1.178 dollar per ton.
SEB gav stöd till index bland bankerna efter att ha presenterat villkoren i sin förestående nyemission, SEB handlades upp 12,6 procent, till 34:90 kronor per aktie. I nyemissionen får aktieägarna teckna 11 nya A-aktier för 5 gamla aktier, till en emissionskurs på 10 kronor.
Enligt analytiker Nyhetsbyrån Direkt talat med var det såväl ett ganska väntat som odramatiskt besked.
– Det var väldigt väntat, i linje med vad man kunde ha räknat med, i och med att aktien föll så mycket på slutet igår. Det som låg i korten var 40-50 procent rabatt mot “terpen”, det vill säga det teoretiska värdet efter det att teckningsrätten är avskild, säger Rodney Alfvén, bankanalytiker på CA Cheuvreux.
För de som äger SEB-aktien och tecknar emissionen blir effekten neutral, de som väljer att inte teckna får däremot se sina ägarandelar rejält utspädda.
– Om man inte vill teckna sig blir man rejält utspädd. Det är därför emissionen har en kraftig rabatt, för att få in alla fåren i fållan. Det är högst oförmånligt att inte teckna och med den låga teckningskursen har SEB minimerat risken för garanterna i emissionen att bli sittande med massa aktier de inte vill ha, säger Rodney Alfvén.
Att SEB öppnade volatilt även på onsdagen kan bero på teknisk handel där positioner ska täckas, menar han:
– Det är inget nytt i dag egentligen. Det är extremt hög volatilitet och mycket teknisk handel. De som subgaranterat emissionen har en hel del positioner man ska ur och in, vilket gör det stökigt.
Hela banksektorn gick starkt. Swedbank A och Handelsbanken steg 4,8 respektive 3,3 procent och Nordea avancerade 2,9 procent.
Autoliv gick svagare än börsen, upp 0,6 procent, efter att siffror visat att den amerikanska bilförsäljningen sjönk med drygt 41 procent i februari. Även Teliasonera, som fått rekommendationen sänkt till undervikt, från neutral, av JP Morgan utvecklades något sämre än index, upp 2,0 procent.
Astrazeneca och H&M B utgjorde de aktier som gick mot strömmen i OMXS30, ned 2,1 resepktive 0,9 procent.
I rapportflödet kom Wesc med ett bokslut som uppskattades av marknaden. Aktien steg 5,6 procent, till 36:50 kronor per aktie, efter att bolaget redovisat ett resultat efter skatt på 13,6 miljoner kronor (1,8) för sitt brutna räkenskapsårs tredje kvartal.
Bolaget preciserar nu omsättningen för helåret till 290 miljoner kronor med ett rörelseresultat över 30 miljoner.
De viktigaste sakerna på agendan på onsdagen är makrostatistik från USA. Klockan 14.15 kommer ADP:s privata sysselsättningsstatistik för februari och klockan 16.00 kommer ISM inköpchefsindex för tjänstesektorn.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.