De nio bästa Pinot Noir-vinerna

Denna vecka tipsar affärsvärlden.se:s vinexpert Björnstierne Antonson om nio topp-viner i den haussade Pinot Noir-sektionen.

Topplistan v.46:

Bästa Pinot Noir från udda ursprung


Pinot Noir Alte Haide 2005

SB-NUMMER97349
SORTIMENTTillfälliga sortimentet
PRIS199 kronor
PRODUCENTSchloss Gobelsburg
URSPRUNGKamptal, Österrike
VINETJorden söder om Gobelsburg är idealisk för Pinot Noir, med sin kalkighet och väldränerade, grusiga jordmån.
GASTRONOMIOxrullader, mandelpotatis och pressgurka.

Bästa röda Bourgogne -200 kronor


Bourgogne Cuvée Margot 2006

SB-NUMMER5447
SORTIMENTStandardsortimentet
PRIS125 kronor
PRODUCENTOlivier Leflaive
URSPRUNGBourgogne, Frankrike
VINETKnivskarp, skön och stram, full av vitaminer och välgörande substanser.
GASTRONOMICuisses de Grenouilles låter kanske godare på Franska än Svenska, hursomhelst så tycker jag att grodlår är en riktig delikatess, varför inte sallad med friterade grodlår?

Bästa röda Bourgogne 200-500 kronor


Volnay 1er Cru En Caillerets 2006

SB-NUMMER97849
SORTIMENTTillfälliga sortimentet
PRIS499 kronor
PRODUCENTDomaine de la Pousse d’Or
URSPRUNGBourgogne, Frankrike
VINETPinot är expressiv för sin växtplats, de magra kalkstensjordarna i Volnay ger eleganta, smala och delikat parfymerade viner.
GASTRONOMISniglar à la Bourgignonne.

Bästa röda Bourgogne 500-1000 kronor


Chambolle Musigny 2006

SB-NUMMER99715
SORTIMENTTillfälliga sortimentet
PRIS599 kronor
PRODUCENTDomaine Comte Georges de Vogüé
URSPRUNGBourgogne, Frankrike
VINETVinerna från Chambolle-Musigny är kanske de lättaste och mest delikata i hela Côte de Nuits, detta beror delvis på det tunnare skiktet av lera och större del kalksten vi finner i jorden. Denna version är sensuell och slank intill obscenitet.
GASTRONOMILokala ostar som Abbaye de Citeaux, Ami de Chambertin, Epoisses.

En av världens mest exklusiva Pinot Noirer


La Tache 2005

SB-NUMMER96459
SORTIMENTTillfälliga sortimentet
PRIS6 495 kronor
PRODUCENTDomaine de la Romanée-Conti
URSPRUNGBourgogne, Frankrike
VINETJag tycker att det är enastående att 96 flaskor av ett världens mest exklusiva vin letar sig till Sverige. 13 flaskor finns utspridda i butiker runt om i Sverige då detta skrivs.
GASTRONOMIFrån Lux Sthlm; Rôti-stekt Hagbyvaktel öst i tryffelvinaigrette med franska fikon och brödnougatine.

Bästa Pinot Noir USA


Ojai Clos Pepe Pinot Noir 2005

SB-NUMMER71069
SORTIMENTBeställningssortimentet
PRIS429 kronor
PRODUCENTOjai Vineyards
URSPRUNGSanta Rita Hills, California, USA
VINETJag älskar verkligen dessa yppiga viner från Adam Tolmachs händer; rökigt, kryddiga med extremt finstämd mörk bärighet som ger ett djup sällan skådad. Detta ett ett stort hedonistiskt vin. Detta vin serverar jag med glädje till mina vänner som tycker att Pinot Noir är ”tunna, snipiga och utan personlighet”.
GASTRONOMIVildand med jordärtskockspuré, nyknäckta hasselnötter och marmelad på lingon.

Bästa Pinot Noir utanför Bourgogne


Felton Road Block 3 Pinot Noir

SB-NUMMER89343
SORTIMENTBeställningssortimentet
PRIS569 kronor
PRODUCENTFelton Road
URSPRUNGCentral Otago, New Zealand
VINETFenomenal Pinot från Världens sydligaste vingårdar!
GASTRONOMIF12; Bosarpkyckling «pressé» med konserverade kantareller och havtorn.

Bästa bubblande Pinot Noir


sa André Clouet Grande Réserve

SB-NUMMER7686
SORTIMENTstandardsortimentet
PRIS249 kronor
PRODUCENTAndré Clouet
URSPRUNGBouzy, Champagne, Frankrike
VINETKnivskarp, skön och stram, full av vitaminer och välgörande substanser.
GASTRONOMIVårkyckling Röti med toppmurklor och celleripurée.

Bästa Pinot Noir från Australien


Pirie Estate Pinot Noir 2006

SB-NUMMER96105
SORTIMENTTillfälliga sortimentet
PRIS198 kronor
PRODUCENTPirie Estate
URSPRUNGTasmania, Australien
VINETDr Andrew Pirie gjorde sig känd som ”the Pinot Noir-man” down under sin tid på Pipers Brook, numer rattar den egna skutan under namnet Pirie Estate.
GASTRONOMIVendel at Mötesplats Österlen; Gåskorv?Sotad Lök × Tryffel × Jordärtskocka × Krasse.

/Björnstierne Antonson
sommelier?wine writer?wine lover

(Björnstierne Antonson utsågs till årets sommelier i Sverige 2003. Han skriver om vin varje vecka på Affärsvärlden.se)

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.