De sparar till vinsten
Affärsvärldens granskning av ett 50-tal av de största industribolagens kvartalsrapporter ger överraskande positiva signaler. Överlag har bolagen parerat konjunkturförsvagningen riktigt bra. Under kvartalet minskade omsättningen för de största bolagen med i genomsnitt 6 procent, jämfört med det tredje kvartalet 2001. Borträknat telekomindustrin minskade försäljningen med 3 procent.
Försäljningsminskningen beror delvis på kronan som har stärkts med 11 procent mot dollarn och med 3 procent mot euron under det senaste året.
Med tanke på försäljningsminskningen är det ett styrkebesked att hela 11 av de 17 största bolagen som hittills har kommit med niomånaderssiffror har lyckas öka rörelsemarginalen under det tredje kvartalet.
Bortsett från telekomindustrin med sina välkända problem ökar faktiskt företagens rörelsemarginaler, från 8 till 9 procent. Bakom siffrorna döljer sig en mycket framgångsrik sparkampanj. En viktig kostnadspost som har minskat sedan fjolåret är personalkostnaderna.
Ericsson har 17 procent färre anställda jämfört med för ett år sedan och Volvofolket har minskat med fem procent eller 2 500 personer.
Electrolux är det verkstadsbolag bland de stora som tillsammans med SKF gladde aktiemarknaden mest under kvartalet. Electrolux har i dag 80 000 anställda, en minskning med 8 000 personer jämfört med för ett år sedan.
Electrolux fina vinstökning på 700 miljoner kronor och en marginalfördubbling från 3 till 6 procent beror till stor del på minskade personalkostnader. Fjolårets besparingsprogram, hade målet att minska antalet anställda med 3 450 personer. Hittills har två tredjedelar fått lämna företaget. Det har gett en resultattillskott på 200-300 miljoner kronor per kvartal hittills i år.
Ericsson är med en kostnadsminskning på 29 procent det bolag som har sänkt kostnaderna mest i både relativa och absoluta tal. Det har dock ännu inte fått effekt på rörelsemarginalen eftersom försäljningsminskningen är precis lika stor. Vänder marknaden är bolaget ändå väl förberett för att åter kunna vara vinstgivande.
När de kontinentaleuropeiska och nordamerikanska marknaderna står och stampar och ekonomierna i Sydamerika är i kris så kan Asien utanför problemtyngda Japan bli den räddningsplanka de stora svenska globala företagen trånar efter. Hjulen snurrar allt snabbare i öster. Det kinesiska tillväxtlokomotivet ökade industriproduktionen i augusti med 13 procent jämfört med året innan. Sydkorea trummade på med 9 procent och Indien med 6 procent.
Jämfört med Asienkrisen 1998 då de svenska företagen blödde och drog ned på sin närvaro i regionen är läget det motsatta. Starka försäljningsökningar i Asien är ett genomgående tema i niomånadersrapporterna. Mest sticker Volvo ut. Bolaget redovisar kraftiga försäljningslyft för såväl lastvagnar, anläggningsmaskiner som bussar. Sammantaget steg omsättningen med 24 procent i regionen de första nio månaderna.
Höganäs, med stora kunder inom den asiatiska fordonsindustrin, talar om “väsentlig försäljningsökning” utanför Japan. En fjärdedel av metallpulvertillverkarens leveranser går till Asien. Bilden av uppgången backas upp av kullagertillverkaren SKF som ökat sin försäljning i regionen med uppåt två miljarder kronor de senaste två åren. Även de svenska bolagen som förser bygg-, tillverknings-, gruv- och anläggningsindustrin med insatsvaror och investeringsvaror har strålande tider.
Atlas Copco har sedan 1999 dubblat sin Asienförsäljning och skriver i rapporten om en positiv efterfrågeutveckling från de flesta av sina kunder. Det lär industrikonglomeratet Sandvik, som hårdsatsat i Asien och har en femtedel av försäljningen där, bekräfta i dagens rapport.
Men det finns smolk i glädjebägaren. Inte ens de snabbväxande ekonomierna har kunnat rädda Ericsson från ett ras. Telekombolagets försäljning i Asien har halverats det senaste året och tappade ytterligare under det tredje kvartalet.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.