De vill ta över efter May

Här är de sju kandidater som är kvar i processen för att över efter Theresa May.

Mark Harper, Esther McVey och Andrea Leadsom är borta från processen att bli ny ledare för brittiska Tories, och därmed ny premiärminister, efter en omröstning i parlamentsgruppen på torsdagen.

Härär de kandidater som fortfarande ör kvar i processen:

Michael Gove, 51

Gove är miljöminister och Brexitförespråkare som står bakom Mays avtalsförslag. Han utesluter dock inte en hård brexit. Gove anses vara en de främsta utmanarna till kandidaten Boris Johnson som är favorittippad att bli ny partiledare. I en intervju med Daily Mail nyligen berättade miljöministern att han tagit kokain vid flera tillfällen för 20 år sedan, då han arbetade som journalist.

Matt Hancock, 40

Hancock är hälsominister och den yngsta av kandidaterna till partiledarposten. Han har tidigare varit mot en brexit, men har nu svängt om och stödjer Mays utträdesavtal. Hancock har hävdat att han kan besegra Jeremy Corbyn i nästa val genom att “vända blad” i frågan om brexit och “lägga pund i människors fickor”, enligt The Guardian.

Jeremy Hunt, 52

Utrikesminister Hunt är en av de främsta kandidaterna till posten som ny partiledare. Hunt ville tidigare inte lämna EU. Han har nu svängt och är för att lämna, men med ett nytt avtal. Han har tidigare uttryckt att det är ett “politiskt självmord” att försöka driva igenom ett avtalslöst utträde ur EU. “Ett annat avtal är enda lösningen _ och det kommer jag att driva på för om jag blir ledare”, har Hunt skrivit i tidningen Daily Telegraph.

Sajid Javid, 49

Inrikesministern Javid röstade mot en brexit 2016, men har nu svängt och kan tänka sig att lämna EU utan avtal. Javid har uppgett att han skulle erbjuda att låta betala kostnaderna för att hitta en ny gränslösning mot Irland efter brexit. Det skulle enligt honom göra det möjligt att få till nya förhandlingar med EU.

Inrikesministern är son till en pakistansk bussförare som kom till Storbritannien med knappt några pengar alls. Från det har Javid gjort en rejäl klassresa och tagit sig hela vägen upp i toppen i Konservativa partiet.

Boris Johnson, 54

Den före detta utrikesministern är favorittippad att efterträda May som partiledare. Johnson är en hårdför brexitör och kan tänka sig att lämna EU med eller utan avtal. Boris Johnson var ett av de tyngsta namnen i kampanjandet för att få Storbritannien att lämna EU.

Johnson har tidigare varit borgmästare i London. Han har också arbetat som journalist, bland annat som korrespondent i Bryssel och som kolumnist.

Dominic Raab, 45

Raab hann vara brexitminister i fyra månader innan han avgick i protest mot Mays utträdesavtal i november i fjol. Nu siktar parlamentsledamoten på den absoluta partitoppen. Raab vill ha ett nytt utträdesavtal med EU, alternativet är annars en hård brexit.

I slutet av maj skrev Raab i Mail on Sunday att han står för en mer “optimistisk konservativ vision” och ska slåss för ett mer rättvist brexitavtal.

Rory Stewart, 46

Biståndsministern vill lämna EU med ett avtal och anser att ett avtalslöst utträde vore skadligt. Stewart har tidigare varit minister med ansvar för landets fängelser.

Stewart är ytterligare en i raden av kandidater som erkänt att han använt knark. Nyligen berättade han att han rökt opium vid ett bröllop i Iran för 15 år sedan, vilket han bett om ursäkt för.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här