Den bittre kapitalisten

Riskkapitalbolaget EQT ger tiotusentals jobb och genererar hundratals miljoner i skatteintäkter. ”Ändå utmålas vi som kortsiktiga girigbukar”, säger vd Thomas von Koch.

Det är knappt 300 meter mellan Hovslagargatan och Arsenalsgatan i Stockholm och det tar bara några minuter att promenera mellan EQT:s och Investors huvudkontor. Inom en radie på ett par hundra meter finns även Grand Hôtel, Novare, Wallenbergstiftelserna och SEB:s huvudkontor. Wallenbergland, med andra ord.

Det finns fler beröringspunkter mellan Wallenbergsfären och Sveriges största private equity-firma än de rent geografiska. Sveriges största maktsfär är både delägare i EQT:s moderbolag och investerare i dess fonder. Värdet av Investors investeringar i EQT:s fonder uppgår till 13,5 miljarder kronor. Mindre än innehaven i SEB, ABB, Atlas Copco respektive Astra Zeneca men mer än aktieposterna i Electrolux, Husqvarna, Wärtsilä och Saab är värda. I Investors årsredovisning återfinns placeringarna i EQT under rubriken finansiella investeringar vid sidan av teleoperatören 3 och dotterbolaget Investor Growth Capital. Och visst är de 2,4 miljarder kronorna som EQT levererade till Investor i utdelning förra året en rent finansiell transaktion. Men man skulle lika gärna kunna rubricera EQT som en av Investors mest aktiva investeringar. För medan ­Investor är ett bolag där flera av sfärens tunga innehav ligger tryggt förvaltade och där det kan gå ganska många år mellan de stora ­affärerna, så har EQT fått rollen som Wallenbergsfärens verkligt aktiva ägare.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här