Den stora riskflykten

Den amerikanska senatens avslag på förslaget om en räddningsplan för den amerikanska bilindustrin på fredagsmorgonen svensk tid ledde till en allmän flykt från risk, och när den europeiska handeln inleddes sjönk statspappersräntorna markant, den svenska kronan försvagades och den japanska yenen stärktes.

Frågan om stöd till bilindustrin är nu död för åtminstone resten av året enligt ledande senatorer, och ärendet skickas över till regeringen för övervägande om Tarp-programmet eventuellt kan användas trots allt för att förhindra en konkurs för GM och Chrysler.

Vita Husets talesman Tony Fratto sade att “vi kommer att utvärdera våra alternativ efter sammanbrottet i kongressen”.

Finansmarknaderna i Asien reagerade kraftigt negativt på de amerikanska beskeden, ledande asiatiska börsindex föll brant i takt med att de amerikanska börsterminerna indikerade en mörk öppning på Wall Street i eftermiddag.

Amerikanska och japanska statspappersräntor sjönk markant, och dollarn kollapsade till som lägst 88:50 mot den japanska yenen, den lägsta nivån på 13 år.

Dollarn vände dock svagt upp när valutamarknadsaktörer började oroa sig för japanska interventioner för att bromsa yenförstärkningen, i stället pressades euron ner mot den japanska valutan.

Japans finansminister Shoichi Nakagawa sade att finansdepartementet inte överväger några interventioner nu, men man följer utvecklingen med “stort intresse”.

Risksentimentet hjälptes inte heller av beskeden från brittiska HBOS om att situationen på marknaden för företagsupplåning har fortsatt att försämrats efter november, och att banken måste ta nedskrivningar på 3,3 miljarder pund för årets elva första månader.

Svenska statsobligationsräntor ställdes ner 6-9 punkter i öppningshandeln på fredagen, en rörelse som var något mindre än i övriga Europa. Kronan försvagades med cirka 7 öre mot euron på fredagsmorgonen jämfört med noteringarna vid den svenska marknadens stängning på torsdagen. Dollarn stärktes samtidigt drygt 3 öre.

“För dem som såg fram mot en lugn avslutning på året – glöm det”, skriver Mitul Kotecha, chefsstrateg på Calyon i London i ett kundbrev.

Han konstaterar att det nu finns en reell risk att någon/några av de stora bilföretagens i USA kommer att gå i konkurs före årsskiftet om ingen finansiering kan ordnas.

– Det kommer att hålla marknaderna på halster de kommande veckorna… Marknaderna vacklade redan efter den kraftiga ökningen i antalet nyanmälda arbetslösa igår, med ansökningar på 26-årshögsta nivåer, men detta kan öka på arbetslöshetstalen väsentligt, konstaterar Mitul Kotecha.

Fredagens makroagenda är relativt välfylld, men fokus riktas sannolikt främst mot USA:s detaljhandelsstatistik för november, klockan 14.30. enligt Bloomberg News enkät väntas försäljningen ha sjunkit 2,0 procent, och 1,8 procent exklusive bilar.

Förutsättningarna inför statistiken är långt ifrån lysande. Statistik från Federal Reserve på tisdagskvällen visade att de amerikanska hushållens upplåningstillväxt var negativ under det tredje kvartalet, vilket var första gången sedan statistiken började föras 1956.

Siffror från Mastercards SpendingPulse tyder på att försäljningen exklusive bilhandeln sjönk 5,5 procent i november jämfört med samma månad 2007, och med 3 procent jämfört med i oktober.

Enligt Kamalesh Rao, analyschef vid Spendingpulse, var nedgången “ganska påtaglig, även för en recession”. Men omsättningen tyngs av att Thanksgivinghelgen inföll sent i november, och att bensinpriserna fortsatte att sjunka kraftigt. Rensat för dessa faktorer stannar nedgången på årsbasis vid 0,5 procent.

Amerikanska producentpriser väntas vidare ha sjunkit 2,0 procent i november, och Michiganindex väntas ha sjunkit till 54,5 i början av december, från 55,3 i november.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.