”Det är toppen på ett isberg”
– Fjolåret var riktigt bra med en uppgång på 42 procent, 14 procentenheter bättre än index. I år har det gått sämre, så nu är utvecklingen något under index sedan starten i november 2012. Fonden är koncentrerad med för tillfället bara tolv aktier. Då blir man mer beroende av de enskilda innehaven.
– Ja, i princip är det den som förklarar hela nedsidan. I år har vi förlorat mer på den än vi tjänat på alla de andra innehaven.
– Timingen blev fel, men caset är intakt. Den underliggande efterfrågan finns där och kunderna går inte till andra teknologier. Men i år har de varit mer återhållsamma med investeringarna. För ett bolag med små återkommande intäkter blir det ett förlorat år. Men nu handlas aktien till bara 7 gånger nästa års väntade rörelsevinst, så jag känner mig väldigt komfortabel.
– Affärsmodeller som fungerar, som Byggmax, kommer att tuffa på. De kommer fortsätta att ta marknadsandelar. Men det finns plats för olika typer av spelare. Hornbach och Bauhaus är fullservicebutiker, medan Byggmax är i andra änden av spektret. De som är ”stuck in the middle” däremot, såsom K-Rauta, får det tufft.
– Min tolkning är att fonder haft utflöden. Mäklare ringer mig och vill sälja på fler aktier. Jag ser ingen fundamental anledning till nedgången. Sommaren var visserligen dålig ur ett byggperspektiv, men aktien ska inte ner så här mycket på det.
– Jag har tagit vinsten i några bolag under året, däribland MQ. När jag investerade drog jag upp en plan på vad jag ville se för åtgärder i MQ. Och det blev precis så. Vd Christina Ståhl har gjort ett jättebra jobb och aktien gick upp snabbare än jag trott. Då får man ta hem vinsten och leta efter nästa case.
– Inte så mycket med kvantitativ bred screening. När jag tittar på bolag för första gången tittar jag efter sådana där lönsamheten försämrats rejält, bolag där det finns turnaround-potential. Jag vill ha bolag som kan vara någon helt annanstans om 3–5 år. Antingen bolag som kan återuppfinna sig själva och bli något helt annat eller bolag som kan återgå till tidigare succéer. Ett nyckeltal jag tittar på är ev/sales. Då ser man i vilka bolag marknaden räknar med låga marginaler. Sen kan man bilda sig en egen uppfattning om vad den ska vara.
– Exel i Finland och Invisio i Sverige. Invisios produkt är en kombination av hörselskydd och hörselsnäcka. Den har flera användningsområden, men hittills har det främst slagit i militären. Jag ser det som toppen på ett isberg. De håller på att skapa sin egen marknad. I fjol omsatte de 85 miljoner. I år lär det bli över 200 miljoner och vinst på sista raden för första gången.
– Ja, det gör jag, men det är lättare att få en edge i mindre bolag. Jag ska hitta sådant som marknaden missat. Sannolikheten är större att göra det i mindre bolag.
– Haha. Jag har ingen åsikt där faktiskt. Hur ska jag ha koll på ett sådant bolag? Jag skulle kunna jobba ett år och knappt förstå mig på anläggningsmaskinerna i Kina. Och sen händer något med lastbilarna i USA. Det är väldigt, väldigt svårt att få armarna runt det ett sådant bolag. För att kontrastera; en av våra investeringar är D. Carnegie & Co som köper upp miljonprogramsbostäder för 10 000 kronor kvadratmetern, renoverar upp dem för en billig peng och höjer hyran med 50 procent. Det är en fantastiskt bra affär med väldigt liten nedsida. Det är mer min stil, ett litet och udda bolag. Jag har träffat både vd och ordförande. Nästan hela beståndet finns i Mälardalen. Sen spenderade jag en dag i Rinkeby och Tensta för att titta på deras lägenheter. Det är mycket lättare att få armarna runt ett sådant bolag.
Tomas Meerits
Förvaltar: Lancelot Avalon.
Förvaltat kapital: Knappt 300 miljoner.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.