”Det är vakuum”

– Det är vakuum. Det finns inga tagare och det är knäpptyst i telefonen?, säger en solbränd som börjat spela backgammon på datorn för att ha någonting att göra.

Vännen är knappast ensam, utan de flesta av Golvets källor verkar smått chockade över nedgången:

-Lite ironiskt är det att alla tycker börsen är överköpt och när väl nedgången kommer är alla lika förvånade. Men jag tror att det var kraften i den som förvånade och att ingen skonades utan att hela marknaden bara vek ner, suckar en ljus kostym.

En tredje konstaterar att ”småbolag är döda för något år framåt och att alla introduktioner initialt kommer att mötas av stora kursfall, alternativt att de dras tillbaka”.

Och till med flera hedgefonder har gått snett. Det verkar bara finnas en vinnare: Börje Ekholm.

-Bara att gratulera Investor för nu är budet hemma. Robur och de andra vore smått galna om de inte lämnade in Gambro på de här nivåerna och började tanka andra stocks. Man måste ändå ge fonderna en eloge för egentligen hade Investor & EQT inte behövt höja budet, säger en vattenkammad från en telefon i Frankrike.

Få har som sagt vågat ge sig in i marknaden, men en sidenslips som Golvet lunchade med ”tittar närmare på Volvo och Scania och gör sig redo för ett stort bet i Ericsson”. En av näringslivets höjdare ?ligger vid sidan, eftersom inte ens de defensiva pappren fungerar, men kommer snart att köpa H&M, Clas Ohlson och Mekonomen?. Höjdaren menar att de alla är ?välskötta, starka balansräkningar och vinnare på en svag dollar?.

Och en finansman är orolig:

-Nu kan den korrigering av verkstad komma som folk har väntat på i flera år. Och skogen skulle jag inte ta i med tång, säger han.

Ingen ser någon snar ljusning, men nästan alla tycker att ”det börjar bli överdrivet”:

-Det räcker nu och värre än så här borde det inte bli. Risken är nämligen att om börsen fortsätter ner, då blir ytterligare nedgång självuppfyllande eftersom livförsäkringsbolagen kanske börjar vräka ut aktier då. Men man hoppas ju att folk har lärt sig av historien att när nyckeltal ser bra ut då ska man köpa även om trenden är svag, eftersom trenden snart kan ändras, säger en Rolexklocka.

Corpvännerna snackar om en ”total tystnad”, men det sägs att Ur & Penn är på väg till börsen och att även Ratos ?har lagt ut två bolag hos kommissionärerna?. Flera av varandra oberoende källor hävdar också att ”Carl Bennet har något stort på gång”. Det sägs att hans Getinge är nära ett stort förvärv och att nedgången kan innebära att ”det blir en affär”. Enligt uppgift har Getinge ”varit alldeles för snåla” när de bjudit på flera bolag (däribland Gambro) och blivit slagna av riskkapitalister.

Andra förvärv som kan förväntas ske är inom livsmedelsbranschen.

-Det värsta ser ut att vara över för prispressen inom branschen och jag blir inte förvånad om Axfood överraskar mark­naden i kommande rapporter. Balans­räkningen ska ses som ett skydd mot sämre tider, men anledningen att de inte gett ut mer pengar är att de troligen vill köpa något i Norge, viskar en av de välklädda.

Golvet viskar: Ingen rök utan eld…

Och så att vi fått höra att bråket i ­Semcon kan betyda att bolaget ”står inför en massor av förändringar”:

– Vd:n och starke mannen försvinner i ett ägarlöst bolag som lever i en bransch som är mitt uppe i strukturaffärer. Det bådar gott och innebär nog att vi står inför någon slags affär, hälsar en göteborgare med god insyn i bolaget.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.