”Det finns anledning till oro”
Det andra kvartalet 2003 blev positivt för de flesta börser, inklusive Stockholmsbörsen som steg med drygt 13 procent. Ännu bättre gick det för amerikanska Nasdaq som klättrade med hela 21 procent räknat i dollar, medan Dow Jones steg 12 procent.
Efter en lång period av sänkta styrräntor från centralbankerna är det sålunda allt fler placerare som räknar med en återhämtning för börsens företag och världsekonomin i stort. Men visst finns det de som fortfarande är skeptiska.
– Jag är fortfarande “bullish”, men det finns anledning till oro efter det här rallyt, säger chefsinvesteraren James Paulsen på Wells Capital Management till New York Times.
Besked om hur det står till i företagen kommer i USA redan om ett par veckor då rapportsäsongen för andra kvartalets resultatutveckling inleds. Under första kvartalet ökade de amerikanska företagens vinster med 11,7 procent, men analytikerna räknar faktiskt med ett sämre utfall under andra kvartalet, enligt Thomson First Call.
Detta återspeglas också i kursutvecklingen, som var sämre under andra kvartalets sista månad än under de två första. Handeln har åter igen blivit avvaktande.
Ett problem för europeiska företag är dollarns försvagning, senast efter en rapport om att industrin i Chicago-regionen utvecklats svagare än väntat.
– Euron kommer att minska Europas konkurrenskraft i nyckelindustrier. Om marknaden under andra kvartalet började bli optimistisk om en ekonomisk återhämtning, så kommer den helt klart att bli besviken, säger fondförvaltaren Neil Dwane på Allianz Dresdner Asset Management, med en aktieportfölj för 65 miljarder dollar, till Bloomberg.
En aktie som pekas ut som övervärderad är Astra Zeneca, och det av investmentbanken Dresdner Kleinwort Wasserstein. Investmentbanken upprepar sin säljrekommendation och har en riktkurs på 266 kronor. Enligt investmentbanken är amerikanska FDAs godkännandeprocess fortfarande en riskfaktor för läkemedlet Crestor, skriver nyhetsbyrån Ticker.
Dresdner Kleinwort Wasserstein ser även svårigheter för Crestor att konkurrera med Pfizers storsäljande Lipitor.
Köpvärd är dock Micronic, och det enligt Deutsche Bank. Investmentbanken har höjt rekommendationen till köp från tidigare behåll med målkursen 60 kronor per aktie, enligt Ticker.
Morgan Stanley gillar Hennes & Mauritz, som är “ett av de mest övertygande internationella tillväxtcasen bland europeiska klädkedjor”. Investmentbanken tror också att bolaget har mycket goda möjligheter till fortsatt tillväxt. Man tror inte att bolaget närmar sig mognad på de större europeiska marknaderna i Tyskland, Storbritannien och Frankrike utan räknar med fortsatt tillväxt på dessa marknader de kommande 5-7 åren, skriver Ticker.
Aktien är dock lite för dyr, enligt investmentbanken.
“H&M handlas till en multipel av 26,5 och nuvarande
aktiekurs på 182 kronor kräver en försäljningstillväxt på cirka 12,1 procent per år de kommande tio åren. Trots väldigt starka fundamenta, tror vi att nuvarande aktiekurs endast ger en liten uppsidepotential för investerare”, skriver Morgan Stanley, som enligt Ticker har en riktkurs på 177 kronor.
Ett annat bolag i farten är Nibe som idag tecknade avtal om att köpa danska Metro Therm som omsätter 260 miljoner danska kronor på att sälja varmvattenberedare och fjärrvärmeutrustning. Går köpet igenom blir det ett av Nibes största, och nätmäklaren Avanza ser sig föranledd att höja riktkursen.
– Vi höjer riktkursen från 76,25 kr till 84 kr. Dagens kurs räcker inte till en köprekommendation men vi räknar med att aktien kommer att gå bättra än index på 3-6 månaders sikt. Rekommendationen är Öka, skriver Avanza som räknar med att Nibe tjänar 5,60 kronor per aktie i år.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.