”Det går åt rätt håll”
Det är väldigt viktigt att få kreditmarknaden att fungera på ett bra sätt för att ge marknaden möjlighet till finansiering, skapa förnyad tilltro och en vilja att investera.
Det säger Fredrik Lundberg i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt, efter att det egna bolaget kvartalsrapporterat, med tillägget att det egna bolaget samtidigt står starkt, med möjligheter att agera på marknaden.
“Det är viktigt att få till en stabilisering och det känns som att det går lite grann åt rätt håll, men det råder en genuin osäkerhet och jag tror inte att någon kan svara på vad som händer på några månaders sikt”, säger han.
Det egna bolagets finansiella ställning anses stark och förberedelser har även vidtagits inför de sämre tiderna.
“Vår finansiella ställning är synnerligen stark, vilket gör att vi har möjlighet att göra nya åtaganden när vi finner det lämpligt. Jag känner mig komfortabel med vår situation, men tar naturligtvis konjunkturnedgången på stort allvar”, säger Fredrik Lundberg.
Lundbergs skuldsättning ligger ungefär på 10 procent av bolagets tillgångar vilket är lågt, enligt bolagets vd, och även de flesta portföljbolagen anses ha en bra ställning.
“Vad man måste se till är att i alla lägen ha en bra finansiell ställning så att man har råd att övervintra. Det har vi och därför känner jag ingen som helst oro. Sedan går vi in i en tid som blir mycket tuffare för varje företag och då får man anpassa sig efter det”, säger Fredrik Lundberg.
Bolaget har ännu inte utnyttjat sitt återköpsmandat och ser heller inte att det är det mest troliga scenariot framåt.
“Vi har inte utnyttjat den möjligheten utan ser att det finns, och kommer att finnas, väldigt fina möjligheter till nya investeringar. Förmodligen är det väl klokt att låta bli att göra återköp nu, men det är en prisfråga som ska ställas emot andra alternativa investeringar”, säger han.
Koncernens största engagemang, i form av det helägda fastighetsbolaget samt Hufvudstaden, utvecklas väl även om resultaten grumlas av kvartalsvisa värdeförändringar.
“Det är en teoretisk värdering, utan kassaeffekt alls, och är egentligen ett egendomligt sätt att redovisa resultat, men så är redovisningsreglerna. Bortsett från det går båda fastighetsverksamheterna väldigt med låga vakansgrader, ökat driftnetto och förbättrat resultat.”, säger Fredrik Lundberg.
Hur fastighetspriserna kommer att utvecklas är samtidigt en funktion av konjunktur, efterfrågan, räntenivåer och kreditmarknadens sätt att fungera, konstaterar han:
“Under årets första nio månader har vi en ganska måttlig nedgång i fastighetsvärdena. Vad det blir i fjärde kvartalet vet ingen, men det är väldigt få transaktioner som äger rum”.
Med låga vakanser på både den kommersiella sidan, med överlag långa hyresavtal, samt i bostadssegmentet är risken större för en överetablering av butiksytor på flera håll.
“Men det är framför allt i perifiera lägen, som olika köpcentra runt om i Sverige. Våra fastigheter är till 100 procent belägna i citylägen. Där kan det också ske en påverkan men den är mindre skulle jag tro”, säger Fredrik Lundberg.
Byggbranschen är samtidigt en viktig motor att hålla igång. Då den kommer att få uppleva en väldigt kraftig nedgång nästa år instämmer Fredrik Lundberg i tonerna från andra aktörer inom sektorn:
“Man bör försöka starta upp ytterligare infraprojekt som tillför nytta. Likaså har vi ett gammalt bostadsbestånd som behöver renoveras. Där skulle man kunna skapa gynnsamma förutsättningar för att genomföra ett antal riktade åtgärder”.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.