”Det har varit tuffa år”

Veronika Wand-Danielsson, Sveriges ambassadör i Frankrike, förklarar hur proteströrelsen påverkar landets politik och hur relationerna i näringslivet står sig mellan Sverige och Frankrike.

Gula västarna kan inte fälla regeringen men har påverkat det politiska debattklimatet i Frankrike. Som svar på proteströrelsen lanserade president Emmanuel Macron i januari en debatt där medborgarna skulle dela med sig av åsikter och förslag. Konsultationsprocessen är nu avslutad, och torsdagen 25 april presenterade han ett åtgärdspaket som bland annat innehåller ett sänkt skattetryck för medelinkomsttagare, en indexering av pensionerna samt mer makt åt kommunerna i hanteringen av vardagsfrågor som boende och transport.

– Macron önskar ”transformera ilska till lösningar”. Det är dock tydligt att han inte ger avkall på sitt ambitiösa reformprogram. Han visar framför allt en insikt om vikten av att bättre förklara och förankra politiken hos medborgarna. Om budskapet går hem hos det franska folket får de kommande månaderna utvisa. Men den nya omtalade franska arbetsmarknadsreformen lär stå sig, säger Veronika Wand-Danielsson.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets
Annons från Invesco