”Det rasslar hos Mekonomen”

Vilket drama! Makt, religion och pengar i en härlig blandning, kryddat med välregisserade överraskningsmoment och gryningsräder. OMX-striden har allt!

– Det här är det mest spännande som hänt på den svenska börsen, det är ju en extremt mångfacetterad affär, säger en förvaltare som var gammal i gemet redan när Sven-Olof Johansson och Investor krigade om Saab-Scania.

Striden har lett till att den tidigare så sömniga OMX-aktien är extremt hett villebråd.

– I torsdags omsattes 42 miljoner aktier i OMX, det är 35 procent av bolaget! Magnus Böcker ville ju ha upp omsättningshastigheten, nu får han som han vill, och det i sitt eget bolag, fnittrar förvaltaren och viftar nästan ned sitt ölglas med ägarlistan.

Flera Golvetvänner gläder sig åt börsthrillern, men skakar samtidigt på huvudena åt kursnivån.

– Det enda som är helt klart är att de här araberna inte kan räkna. OMX handlas till sjuka kurser, säger en sjöutsikt i Djursholm.

– Priset för att handla aktier kan bara gå åt ett håll framöver och det är ned. Det finns inte en chans i helvete att den här affären går att räkna hem. Men för ägarna är det ju kanon, skrockar Danderydsbon belåtet.

OMX-affären har till och med lyckats mota bort Carnegie som det-som-alla-talar-om. Lite skvaller får vi dock över en hederlig wallenbergare.

– Det finns en rad stora och små hedgefonder som bettar stenhårt på att något ska hända med Carnegie, antingen ett bud eller att någon, varför inte Christer Gardell, ska komma in och vidta några ganska enkla åtgärder för att snabbt rätta till siffrorna, säger vår kalvfärs.

En storrrutig skjorta vill ha konjunkturokänsliga bolag med starka balansräkningar och har riktat in sig på Johnsonbolagen Mekonomen och Axfood.

– Huvudägarna Johnsons har visat att de vill ha ordentliga kassaflöden från sina bolag, det har hänt i Axfood och NCC, och kommer att ske även i Mekonomen där de är nya som ägare. Aktierna är inte billiga, men med nuvarande marknad har jag har inga problem med att äga dem, säger storrutan som tror på en årlig utdelning på runt 10 kronor i Mekonomen de kommande åren.

– Mekonomen är i en jätteintressant situation med de nya ägarna och helt ny ledning som börjar vrida och vända på bolaget. De har samordnat marknadsföringen och när de började med tv-reklam i somras ökade försäljningen med 10 procent. Det finns en massa lågt hängande frukt i det bolaget, säger skjortan.

Det dröjde inte länge innan snacket kom i gång om vem som ska efterträda Arthur EngelGant, när han går nästa år. En blus från Schuterman med insyn i modebranschens topp hade sitt namn klart.

– Reklammannen Michael Storåkers vore perfekt. Han skulle tycka det var skitkul att köra det där, sa blusen över en amuse med blomkålspuré.

Arthur Engel, allmänt känd som börsens snyggaste vd, kom ju också från reklamvärlden, närmare bestämt Leo Burnett, när han tog över de randiga tröjornas och stjärnprydda kuddarnas rike för åtta år sedan.

I november får Metro äntligen sin nya vd på plats, när dansken Per Mikael Jensen tar över. Samtidigt snackas det åter om att Schibsted är köpsuget. Förhandlingar pågår med Metroägaren Kinnevik om att få köpa vissa editioner från Metro. Det norrmännen vill ha är de svenska tidningarna förstås, liksom den spanska och den franska verksamheten. Men Kinnevik är inte suget på att släppa ifrån sig guldäggen utan en rejäl premie.

– De vill ha väldigt mycket betalt. Men vem vet, med Pelle Törnberg borta, han och Schibstedgänget var inte direkt såta vänner, förbättras förhandlingsläget radikalt, säger en Idolfrälst mediekännare, som inte utesluter att Metro kan behöva ytterligare finansiering om inget händer.

I samma sfär kraxar olyckskorparna om MTG:s ryska intressebolag CTC Media.

– CTC måste ha bra tittarsiffror för de nya serier som dragits i gång, annars når kanalen inte sina mål. Vad jag förstår har serierna, åtminstone inledningsvis, inte varit några succéer så det finns en klar risk för vinstvarning där. Med tanke på multipeln i CTC kan det bli blodigt, varnar en herre i Hermèsslips .

Runt Telia Sonera har det ju ryktats om att de ska teama upp med Telenor, men enligt en Golvetvän är det mer sannolikt att det blir en affär med TDC i slutänden.

– Det är lättare att förhandla med private equity, Permira i det här fallet, än med norrmännen. Det där med att Norge skulle vara den sista sovjetstaten rev upp ett svårläkt sår, säger Hermèsslipsen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.