”Det ser inte direkt bra ut”
Bank, bolag med rysslandsexponering, rapporterande Holmen och flera av oljebolagen backade.
Klockan 14.30 var OMXS30 0,3 procent lägre till noteringen 647,9. Omsättningen uppgick till blygsamma 7,0 miljarder kronor. Det kan jämföras med att indexet var så högt som +1,9 procent efter 18 minuters handel och -0,8 procent strax innan klockan 11.
Europabörserna pendlade under eftermiddagen också upp och ned kring nollstrecket. FTSE var vid tidpunkten 0,6 procent upp medan DAX tappade 0,3 procent. Terminerna indikerar samtidigt nedgångar på runt 0,5 procent för de tre ledande indexen när handeln i New York inleds i eftermiddag. Tidigare under dagen var USA-terminerna upp på förhoppningar om att det ska komma räddningsåtgärder för den amerikanska bilindustrin.
På Stockholmsbörsen tyngde den indextunga banksektorn med nedgångar för Swedbank A på 2,6 procent till 65:25 kronor, SEB A var 3,4 procent ned till 72 kronor och Nordea var 0,6 procent lägre till 65 kronor. I Europahandeln var utvecklingen i finanssektorn något blandad men åt det negativare hållet.
Natixis föll med 9 procent i Paris efter att tidningen La Tribune skrivit att banken gjort en tradingförlust på 975 miljoner euro under oktober. Detta förnekades av banken samtidigt som den medgav att den har drabbats negativt under turbulensen i oktober. Unicredit höll samtidigt sektorn uppe genom att stiga 5 procent i den italienska handeln efter att banken överträffat förväntningarna med sitt resultat.
Holmen B var 5,5 procent ned till 215:50 kronor efter att bolagets rapport för det tredje kvartalet presenterades vid lunchtid och kom in något under analytikernas förväntningar, rensat för jämförelsestörande i form av kostnaderna för nedläggningen av Wargön. Främst var det resultatet för Holmen Paper som utgör en besvikelse, enligt analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med.
– Det ser väl inte direkt bra ut på det stora hela. Men framför allt är det pappersdivisionen som är en besvikelse, här brukar man säsongsmässigt kunna visa starkare siffror för det tredje kvartalet jämfört med det andra kvartalet, men här gick det i motsatt riktning, säger en analytiker.
Bolag med Rysslandskoppling utmärkte sig på nedsidan sedan Micex hållits handelsstoppat efter fallen på tisdagen och RTS-börsen backade 13 procent på onsdagen innan handeln avbröts. Vostok Gas, som endast har tillgångar i det ryska gasbolaget Gazprom, föll med 12,5 procent till 68 kronor. MTG B, som äger 40 procent av ryska CTC Media, tappade 7,7 procent till 162:50 kronor. Tele2 B, som har över 25 procent av rörelsevinsten från den ryska mobilmarknaden, backade 4,0 procent till 72 kronor.
PA Resources var 8,4 procent lägre till 18:60 kronor och fortsatte därmed gå svagare än sektorn vilket aktien gjort de senaste veckorna. Enligt analytiker är det troligen oro för refinansieringen av bolagets obligationslån på 200 miljoner dollar som ligger bakom nedgången.
– Huvudorsaken till nedgången är oro för refinansieringen, säger en analytiker.
Ulrik Jansson, vd för PA Resources, har dock för Nyhetsbyrån Direkt på onsdagen upprepat att bolaget har refinansieringen av lånet, som förfaller i januari, under kontroll.
– Vi står fast vid det vi sade vid rapporten, vi känner oss helt komfortabla med situationen, säger Ulrik Jansson till Nyhetsbyrån Direkt.
Lundin Petroleum sjönk 1,5 procent till 39:60 kronor efter att har redovisat ett resultat, exklusive minoritetsposter, för det tredje kvartalet som var 2 procent sämre än SME-konsensus. Finansnettot var klart sämre än väntat och tyngde resultatet under kvartalet. Lundin Petroleum upprepade dock sin produktionsprognos för både 2008 och 2009.
NCC B fortsatte backa och var 3,9 procent lägre till 49 kronor och har nu förlorat 21 procent av sitt värde sedan måndagens rapportbesvikelse. S&P Equity Research har sänkt riktkursen för NCC till 63 kronor från tidigare 75 kronor efter att ha gjort “substantiella” förändringar i helårsestimaten för 2008 och 2009.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.