Det svänger om sommarbörsen

Stockholmsbörsen har nu tappat 18 procent sedan toppen i april, trots att ingenting nytt har hänt. Nyckeltalen har blivit ännu mer attrak­tiva och det är ingen överdrift att hävda att börsen är billigare än på mycket längre. Men trots det pekar det mesta på att oron håller i sig.

Vad är det som marknaden försöker säga oss? Titta tillbaka två månader och betänk hur börsen såg ut då. För bara två månader sedan var känslan av högkonjunktur oerhört stark. Tidningarna skrev om bonusbetalningar till höger och vänster. Börsens största investmentbolag, Investor, var mitt uppe i att genomföra det största svenska kontantbudet någonsin genom sitt övertagande av Gambro.

Det talades om förvärv och strukturaffärer så gott som dagligen. En mängd nyintroduktioner var på väg in i marknaden. Och nyckeltalen på börsen såg, trots att en treårig börsuppgång låg bakom oss, attraktiva ut. Låt vara att p/e-talen var något högre än det historiska snittet, men det kompenserades med råge av det låga ränteläget. För att inte tala om den urstarka finansiella ställningen i så gott som samtliga storbolag och att många aktier hade ordinarie utdelningar som slog den tioåriga räntan.

Två månader senare kan man undra vad som egentligen hänt.

P/e-talet har krupit ner till 13-14, utdelningarna har allt annat lika, blivit ännu högre och långräntan de facto sjunkit. Se där, effekterna av en börsnedgång.

Att denna nedgång fortfarande inte har något namn är symptomatiskt. Jämför med de träffande namnen ”Asienkrisen” (1997), ”Rysslandskrisen” (1998) och ”It-bubblan” (2000) och var och en kan förstå att något saknas den här gången. En namnlös kris är ett ganska bra tecken på att ingen riktigt vet vad som hänt och framför allt inte varför.

Raset inleddes med en inflationssiffra i USA som var något högre än väntat, vilket fick marknaden att ställa in sig på fortsatta räntehöjningar.

Sedan började många hävda att den amerikanska ekonomin gick mot en inbromsning och att den amerikanska räntan därmed borde sänkas, vilket ledde till att dollarn föll.

Paradoxalt, javisst, förutsatt att vi inte talar om stagflation. Därefter blev det frossa på de så kallade tillväxtmarknaderna och den senaste tidens stora vinnare, råvarorna, fick sig en riktig kyss neråt och börsen med dem. Att aktierna i råvarusektorn föll betydligt kraftigare än priserna på själva metallarna verkar ingen bry sig om. Allt faller. Ett par dagar har vi fått stora rekyler uppåt, men de är naturliga inslag i alla nedgångar, varför det inte är någon tröst.

Nu bör inte nedgången på marknaden ha kommit som en överraskning för någon.

Tre starka börsår hade ökat risken och börsen brydde sig inte om de hot som de facto ändå fanns kring hörnet. Många bedömare, inklusive Affärsvärlden, hävdade flera gånger att det var dags för en paus i uppgången. Redan i årsnumret i december skrev vi att 2006 skulle bli ett skakigt år.

Men med detta sagt måste det ändå erkännas att styrkan i nedgången har överraskat. Faller börsen ytterligare ett par procent kan man faktiskt tala om börskrasch i stället för nedgång. Så ser det förstås inte ut i USA, inte heller på de ledande Europa-börserna, men det gör det i Stockholm, i Turkiet, i Ryssland och i ett flertal utvecklingsländer.

Stockholmsbörsen som en ”emerging market”, ett utvecklingsland, hur gick det till?

En viss del av svaret finns förstås i form av att vår stora uppgång också påminner om hur det ser ut på mer skakiga marknader. Här hemma beror uppgången i mycket på verkstadsbolagens frammarsch de senaste åren. Men lite orättvist är raset ändå, eftersom Stockholmsbörsen i likhet med flera andra europeiska marknader har stor exponering mot banksektorn, som egentligen inte ska svänga så mycket.

Det är också anledningen till att metall­aktierna faller betydligt mer än priserna på metallerna; marknaden räknar med att metallpriserna ska falla ihop och tar därmed ut det i förskott genom att skicka ner metallaktierna.

Och det är detta hela denna nedgång handlar om. Framtida priser som tas ut i förskott. Marknaden försöker säga oss att högkonjunkturen inte kommer att pågå i evighet och att dagens siffror inte går att extrapolera.

Men, är detta någon nyhet för någon? Handen på hjärtat, har vi inte varit medvetna om detta hela tiden?

Är det inte därför som Volvo handlas till bara nio gånger årets vinst? För att ingen tror att årets resultat är ett uthålligt resultat. Och det var väl därför som p/e-talen aldrig gick över 15-16, trots att det räntemotiverade p/e-talet kanske var det dubbla. För alla räknade med att den uthålliga räntan ska ligga högre och att vinsterna ska sjunka.

Affärsvärldens grundscenario har inte på något sätt ändrats. Vi tror på en inbromsning i USA och inte någon krasch, trots landets stora ekonomiska bekymmer. Även om vi får se ytterligare räntehöjningar innan centralbanken Federal Reserve är klar för denna gång, räknar vi med att räntan om något år eller så börjar sänkas igen. Vi tror på en stark Europa-konjunktur med måttliga räntehöjningar och ett Asien i hyfsad balans. Visst kan någon ny kris i ett asiatiskt land inträffa vilken dag som helst, men grundsynen är ändå positiv. Vi tror på en lägre dollar, men numera verkar alla andra göra det också med tanke på hur stora nedjusteringar i aktiekurserna vi fått hos en del bolag.

Summa summarum kan därför en stor del av nedgången viftas bort som ren psykologi. Därmed inte sagt att den inte fortsätter, för det gör den säkert. Psykologi är ofta starkare än andra drivkrafter och få vill köpa aktier i dag om de kan köpas billigare i morgon. Klart är också att den positiva trenden är bruten och att börsen kommer att vara ryckig ganska lång tid framöver, vilket brukar vara det normala efter nedgångar. På kort sikt är det svårt att se vad som ska kunna lyfta hela marknaden, annat än kortsiktiga rekyler upp. En bra rapportsäsong borde vara vattendelaren men kan likväl mötas av kommentarer av typen ”visst är det starka rapporter, men nu kan ju allt bara bli sämre”, varför det kanske inte är så mycket att hoppas på.

Så vad göra?

Satsa på välskötta storbolag med höga utdelningar. Visserligen är det ingen tröst att en aktie delar ut 4-5 procent per år när den helt plötsligt faller med det dubbla på några dagar, men på lång sikt gör det skillnad. På lång sikt är aktier fortfarande det bästa alternativet. Och trots nedgången, trots att jag inte tror att den är över, är jag inte främmande för att börsen ändå slutar på plus i år. Men vändningen uppåt kommer knappast att gå på några veckor.

___________________________________________________

EXPERTERNA OM BÖRSEN

”Börsen står högre än i dag”
Martin Guri, analyschef inom SEB Investment Strategy

Hur går Stockholmsbörsen fram till sista augusti?

– Utfallet från en dag till en annan är helt stokastiskt (slumpmässigt). Till slutet av augusti tror jag ändå att börsen står högre än i dag.

Vilka tre aktier tror du på?

– Bolag som har exponering i Europa som lastbilstillverkaren Scania och SKF eller läkemedelsbolaget Meda. Och bolag med hög direktavkastning, som Telia med åtta procent och Lindex med nio procent.

Vilka ska man undvika?

– Det vet jag inte. Jag koncentrerar mig på att hitta aktier som man ska köpa.

__________________

”Börsen står oförändrad”
Mattias Isakson, aktiestrateg, Handelsbanken Capital Markets.

Hur går Stockholmsbörsen fram till sista augusti?

– Den svenska börsen står oförändrad från nu till den sista augusti.

Vilka tre aktier tror du på?

– Defensivt kommer att outperforma. Till de defensiva aktierna hör Astra Zeneca, Hennes & Mauritz och bankerna.

_____________

”Småbolagen sämre än stora”
Staffan Knafve, chef för svenska och nordiska aktier på Nordea investment Management.

Hur går Stockholmsbörsen fram till sista augusti?

– Innan signalerna om vart världen är på väg blir tydligare kommer det att vara fortsatt stökigt. I det korta perspektivet kan det därför gå hur som helst, men om jag måste ge en siffra så blir det plus minus noll. Vi har de senaste tre åren levt med hög tillväxt och samtidigt låg inflation, men nu ser det ut att bli lägre tillväxt och dessutom finns det en ökad oro för stigande inflation. Många placerare befarar därför att vi kan gå från den bästa av alla världar till en väsentligt sämre, vilket leder till kraftiga neddragningar av portföljriskerna.

Vilka tre aktier köper du?

– Investor. En portfölj med relativt låg risk, som man nu kan köpa till ovanligt stor rabatt. Astra Zeneca, det är attraktivt värderat och osäkerheten kring företagets framtida tillväxt börjar skingras. Meda, ett företag med skicklig ledning och fortsatt väldigt intressanta tillväxtmöjligheter.

Vad ska man undvika?

– Jag tror att småbolag som grupp kommer att utvecklas sämre än de stora. Riskaptiten har gått ned och det kommer att dröja innan de stora penningflödena kommer tillbaka till småbolagsaktier.

____________

”Börsen backar 7 procent”
Peter Edwall, Pecunia.

Hur går börsen fram till den sista augusti?

– Börsen kommer att backa 7 procent.

Det var en synnerligen exakt prognos, hur har du kommit fram till den?

– Ha, ha! Jag tror att vi kommer att få en skakig börs över sommaren. Främst till följd av sämre ekonomiska data från USA, både på makro och företagsnivå. De amerikanska konsumenterna får mindre pengar att handla för till följd av att det höga energipriset tar konsumtionsutrymme.

Vilka tre aktier tror du mest på fram till dess?

– Bland de stora bolagen tror vi på Pfizer. Även Saab tror vi kommer att klara sig hyggligt i sommar, likaså Astra Zeneca.

Och vilka aktier tycker du att man ska undvika?

– Generellt tror vi att retailsektorn står på sin topp. Hennes & Mauritz har relativt de mindre bolagen i sektorn en mer attraktiv värdering, men det känns ändå som fel tidpunkt i cykeln att gå in i H&M.

__________

”Börsen går upp 7 procent”
Robert Ahldin, grundare och tidigare analyschef i Remium.

Hur går börsen fram till sista augusti?

– Från i dag? Upp 7 procent.

Vilka tre aktier tror du mest på fram till dess ?

– Readsoft, Tradedoubler och Vostok Nafta.

Vilka aktier ska man undvika.

– Anoto, Scribona och Pricer.

_______________

”Avvaktande till råvarubolag”
Ulf Petersson, grundare Bergsgård Petersson Fonder.

Hur går börsen fram till sista augusti?

– Noll till 5 procent upp till följd av att konjunkturen nog framstår som mer robust än vad marknaden oroar sig för just nu.
Vilka tre aktier tror du mest på fram till dess?

– Jag tror att bolag som kom med bra rapporter under första kvartalet upprepar framgången under andra kvartalet. Bland dem vi bevakar räknar vi med bra resultat från Westergyllen, Addnode och Nefab.

Vilka aktier ska man undvika?

– Vi är avvaktande till råvarubolag och tyngre industri som gått starkt sedan fjolårshösten.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets