Det våras för börsuppgången
Förra veckans trendartikel hade rubriken “När ska marknaden se ljusglimtarna?” och syftade på att merparten av rapporterna varit bra. Sedan artikeln skrevs har börsen gått upp med 5 procent.
Börsen är helt klart inne i en positiv trend. Vi ser också tecken på att fokus skiftar mellan branscherna för första gången på länge. Sektorrotationen har redan påbörjats. I höstas var värderingen löjligt låg av mogna branscher som banker, fastigheter och skog, särskilt i förhållande till de höga direktavkastningar som bolagen ger. Marknaden uppmärksammade detta och aktier som Volvo, SEB och Holmen har stigit kraftigt om man räknar in utdelningarna.
Men parallellt med detta vräktes tillväxtaktierna i väg. Assa Abloy sjönk så kraftigt att aktien handlas till lägre multiplar än Sandvik. Den här förändringen ser marknaden ut att ha upptäckt och därför går börsen nu in i ett annat skede, ett skede där konsumentbolag, banker och fastigheter kanske tar en paus och där uppgången leds av de stora bolagen. Astra Zeneca levererade en fin rapport och aktien steg kraftigt i onsdags och det ser ut att fortsätta (med brasklappen att när denna artikel skrivs har vi inte fått veta om läkemedlet Iressa godkänts eller ej).
Ericssons rapport var knappast någon höjdare. Ändå handlades aktien upp med 25 procent, vilket kan tolkas som att marknaden trodde att den skulle se ännu värre ut. Ericsson har i dag ett börsvärde på 120 miljarder kronor, vilket är i nivå med årets omsättning, och gör en förlust på 17 miljarder 2003. Risken finns att det blir förlust även nästa år. Aktien är med andra ord långt ifrån billig. Men marknaden valde att titta på kassaflödet och på att besparingararna biter. Det kanske räcker för tillfället. Styrkan i uppgången visar i alla fall att aktörerna vill in i de stora aktierna igen.
MTG steg rejält i samband med sin rapport och bekräftade att nedjusteringen av tillväxtbolagen gått för långt. Exemplet MTG kommer snart att gälla även Assa Abloy och Securitas. I båda bolagen blir tillväxten inte alls så hög som tidigare, men kassaflödet är starkt och i dag köper man aktierna till 10 gånger kassaflödet. För billigt. Samma sak med Capio, Eniro och Observer.
Två företag som inte är tillväxtbolag, men som kan komma att omvärderas på grund av sin låga värdering, är Electrolux och Skanska. När placerarna köper de stora bolagen borde de fästa blicken på att Lux handlas till låga p/e-tal och att Skanska handlas under sitt slaktvärde. De stora verkstadsbolagen behöver nog ytterligare draghjälp av konjunkturen för att lyfta, eftersom dollarfallet slår så kraftigt mot vinsterna.
Undantagen är Scania och Volvo som i stället drivs av strukturförändringar.
Värderingen då? Att börsen stigit med 15 procent under april innebär naturligtvis att värderingen inte är lika attraktiv längre. Men med hänsyn till den låga räntan borde det ändå finnas en viss uppsida. P/e-talet är just nu 17,5 och direktavkastningen på hela börsen 3,2 procent.
Det sistnämnda innebär att lite mer än 60 miljarder kronor kommer aktieägarna till godo under ett par månader i form av utdelning och dessa pengar gör att flödet till aktiemarknaden håller i sig, i alla fall till i sommar. När andra kvartalets rapporter börjar flyta in så krävs det lite mer än vad vi sett nu för att kurserna ska fortsätta upp – det vill säga signaler på att konjunkturen verkligen kommer att förbättras.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.