Det våras, tycker Persson

Kampen inför valet börjar rekordtidigt, med vadsocialdemokraterna själva kallar det andra steget. Det är slutmed beslut om nedskärningar och andra försämringar för väljarna.Nu skall arbetslösheten bekämpas med full kraft. Partikongresseni september, ett år före valet, kommer att bekräfta den nyabilden. Då skall de interna motsättningarna vara skrinlagda. Detär nu till och med dags att sätta in nya resurser för att byggaupp välfärdspolitiken igen. Med våra egna pengar, inte lånade,som det heter. Det är ju redan klart att 10 extra miljarderskall gå till främst vård, omsorg och utbildning.

Dessutom skall kanske 6 miljarder kronor omfördelas så attsysselsättningen främjas. Men därtill skall man införpartikongressen presentera en ny välfärdsstrategi.-Krisen är knäckt, sade statsminister Göran Persson i riksdagenför en tid sedan. Makten är återtagen från kapitalet till folket.Diskussionen om 2000-talets Sverige kan ersätta den akutakrishanteringen. För några dagar sedan sade näringsministerAnders Sundström om sysselsättningen att den börjar så sakteligavända uppåt.

Sanningen är annars att arbetsmarknaden under den senaste tidenutvecklats mycket sämre än väntat. Dagen efter Sundströmsuttalande i riksdagen kom statistik som visade att den öppnaarbetslösheten i februari var den högsta någonsin under dennamånad, 8,8 procent mot 8,3 procent 1994, som var det tidigarehögsta februaritalet. På ett år har sysselsättningen inte ökat,utan minskat med 72.000 personer.

Som Affärsvärlden skrev förra veckan har Sverige de lägstainvesteringarna av alla industriländer. Det positiva som hänt äratt industrin tagit fart efter kronans kraftiga fall 1992.Uppgången tycks fortsätta. Men till skillnad mot förhållandenaännu under 1980-talet finns inte längre någon självklar kopplingmellan expansion i industrin och en mer allmänkonjunkturförbättring. I den rent inhemska delen av ekonominråder närmast depression.

Socialdemokraterna tvingas därför att försöka minskaarbetslösheten med diverse konstgjorda medel. Det verkar junågot märkligt att man först skär ned kraftigt i anslagen tillkommunerna, och påtvingar dem skattestopp, så att de tvingasminska sin personal, för att kort tid därefter utlova nyaresurser med det utsagda syftet att kommunerna skall behållapersonalen.

Förklaringen är nedgången i opinionsmätningarna och detvåldsamma interna missnöjet med politiken. Mensocialdemokraterna har nog en chans att vända opinionen. Det ärrimligt att vänta sig att de kraftiga räntesänkningarna undermer än ett år börjar ge effekt i form av ökad efterfrågan.Tillsammans med ökat antal utbildningsplatser, AMS-åtgärder, merpengar till kommunerna och så vidare bör det ge utslag i minskadöppen arbetslöshet. Kanske håller regeringen och centern på attbli överens om att ge möjligheter till frivilligförtidspensionering.

Åtgärder för att minska utbudet av arbetskraft är på siktegentligen destruktiva. Men näringsminister Anders Sundströmantydde i riksdagen förra veckan att förtidspensionering var enmetod som man kunde använda kortsiktigt.

Samtidigt sätter budgeten en klar gräns för möjligheterna attstimulera ekonomin. Saneringen av statens budget framställs somdet stora konststycket av regeringen, grunden för det som nuutmålas som en ny situation.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.