Detaljerna som sänker börsen

Terminerna för de ledande europeiska indexen pekar på klara nedgångar när handeln i Europa inleds på måndagen.

Det som tynger är nedgångar i USA och Asien samt att Obama-administrationen varnat för att finansinstitut kan behöva mer statligt stöd och att den bästa lösningen för General Motors kan vara konkursansökan.

Strax före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 ned med 2,0 procent, CAC 40 Index 2,1 procent lägre och DAX Index-terminen tappade 1,8 procent.

Börserna i New York hade breda nedgångar under fredagen. Dow Jones backade 1,9 procent, men var ändå 6,8 procent upp under veckan och har stigit 17 procent de senaste tre veckorna. S&P 500 sjönk 2 procent, tyngd av en 3-procentig nedgång för energisektorn efter ett sjunkande oljepris. Nasdaq Composite tappade 2,6 procent.

Finanssektorn kom under viss press efter att JP Morgans vd James Dimon sagt att mars inte var lika bra som januari och februari när han lämnade ett möte med president Barack Obama. Citigroup tappade 6,8 procent.

USA:s finansminister Timothy Geithner sade till olika tv-program i helgen att vissa finansiella institutioner kommer att behöva betydande hjälp från regeringen. Han sade samtidigt att risken är större för att det görs alltför lite snarare än för mycket för att återuppliva krediterna och motverka vad ekonomer säger kan bli den värsta recessionen på sju årtionden.

Uttalandet från Timothy Geithner tillsammans med nedgången i USA fick börserna i Asien att sjunka under natten. Nikkei 225 stängde hela 4,5 procent lägre.

För svensk del har det varit förhållandevis lugnt så här långt under morgonen, men några rekommendationsförändringar har kommit. Citigroup har sänkt rekommendationen för Teliasonera till sälj, från tidigare behåll med riktkurs 35 kronor från tidigare 35 kronor. Bank of America har höjt rekommendationen för Autoliv till köp, från tidigare underperform. Carnegie höjer rekommendationen för Oriflame till outperform.

Bolag med kopplingar till bilindustrin kan påverkas av att USA:s president Barack Obama under måndagen ska presentera sina planer för GM och Chrysler. GM har hittills fått 13,4 miljarder dollar i statligt stöd och bett om 16,6 miljarder ytterligare. Chrysler har bett om 5 miljarder dollar utöver de 4 miljarder bolaget tidigare har fått i statligt stöd.

Enligt en talesman för Obama-administrationen måste General Motors och Chrysler gå igenom sina planer för att överleva med större eftergifter för att få stöd i form av skattemedel. Att ansöka om konkurs kan till sist vara bolagens bästa chans. General Motors bekräftade på måndagen att bolagets vd Rick Wagoner avgår.

Fagerhult har lagt ett bud på norska Luxo som överträffade Delias tidigare bud med 33 procent.

Måndagens agenda är tunn, men senare i veckan finns ECB:s räntemöte på torsdag och då möts också G20-länderna i London. Bland veckans USA-statistik finns bland annat bostadssiffror, konfidensindikatorer och ISM-index och det kulminerar på fredagen med april mars månads arbetsmarknadsrapport.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.