Deutsche spår halverad Nordea-utdelning

Nordeas utdelning för 2019 kan komma att halveras, tror Deutsche Bank i en analys.

Den nordiska storbanken Nordeas översyn av de finansiella målen, däribland utdelningspolicyn, kan innebära en utdelning om cirka 60 procent av nettoresultatet för innevarande helår. Det skulle peka mot en utdelning om 0:37 euro för 2019, mot de 0:69 euro per aktie som delades ut för 2018.

Det skriver Deutsche Bank i den analys där rekommendationen för aktien sänks från köp till behåll, vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterade om under måndagsmorgonen. “Efter siffror som än en gång missade snittestimat på grund av svaga kärnintäkter och när ledningen gör en översyn av utdelningspolicyn/de finansiella målen så ser vi över våra förväntningar”, skriver Deutsche Bank.

Den tyska storbanken tror nu att utdelningsandelen blir 60 procent för i år och 65 respektive 70 procent under kommande två år, mot tidigare förväntan om runt 90 procent per år. “Det implicerar utdelningar om 0:37, 0:45 och 0:52 euro per aktie för 2019 till 2021”, skriver Deutsche Bank.

Enligt nuvarande utdelningspolicy siktar Nordea på att gradvis höja utdelningen. För 2018 delades 0:69 euro per aktie ut. Infront Datas snittestimat pekade inför halvårsrapporten mot en nettovinst samt utdelning på 0:65 euro per aktie 2019.

Deutsche Bank räknar nu med en vinst per aktie om 0:62 euro per aktie i år och tror att analytikernas snittestimat avseende nettovinsten “högst troligt också kommer ned”. Nordea-aktien fortsätter ned drygt 1 procent på måndagen och har tappat runt 8 procent sedan rapporten i torsdags.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här