Fastighetsbolagets VD om rekorden: ”Avkastat i nivå med Investor”

Fastighetsbolaget Wihlborgs har 41 raka kvartal med positiv nettouthyrning och ett större förvärv i ryggen.
För Afv berättar VD Ulrika Hallengren om vad som driver framgången.
"Det är inte en revolution som bygger våra bolag", säger hon.
Ulrika Hallengren
Ulrika Hallengren. Foto: Press

Rekord. Ordet sammanfattar i stort sett hela presentationen som fastighetsbolaget Wihlborgs VD Ulrika Hallengren drog under kapitalmarknadsdagarna i Båstad förra veckan.

41 kvartal i rad med positiv nettouthyrning. 19 år i rad med stigande utdelningar. Det största förvärvet i bolagets historia genomfördes förra kvartalet. Även nyckeltalen i senaste rapporten är rekord för bolaget.

“Den totala avkastningen de senaste tjugo åren, om man räknar in återinvesterad utdelning, har legat på 15,6% årligen. Det är i nivå med Investor“, säger Hallengren under presentationen som hålls i en sal med utsikt över tenniscourten.

Aktien ned 6% i år

Wihlborgs största ägare är skånska investeringsbolaget Backahill med 11% av aktierna. Det ägs av syskonen Svante Paulsson och Sara Karlsson, arvtagarna till det imperium deras far Erik Paulsson byggde upp.

Wihlborgs har ett starkt fokus på just Skåne och Öresundsregionen.

“Arbetsplatser är vår grej. Sedan jobbar vi med alla sorters arbetsplatser. Vårt bet är att om du är stor på en marknad, och kan den marknaden bättre än någon annan så kan du göra bättre affärer”, säger Hallengren till Afv.

Trots den starka finansiella och operativa utvecklingen är bolagets aktie ned 6% i år.

“Man kan bara spekulera i varför, men självklart spelar omvärldsoro roll. Vi är ändå ett av de bolag i Europa som sysslar med kontor och som handlas till premie eller i vart fall substans. Men vad som påverkar från en dag till en annan är det inte min sak att bedöma”, säger Ulrika Hallengren.

Kapade förbrukningen med 22%

Senaste förvärvet låg på 2,4 mdr kr och omfattar åtta fastigheter samt utvecklingsbar mark i Malmö.

“Att man kan kombinera de två sakerna gör förvärvet bra. Vi vill gärna att transaktioner ska innebära någon form av utvecklingsbarhet. I andra fall kan det handla om att vi vill tillföra kompetens eller kan minska vakanser.”

Hon exemplifierar med förvärvet av en fastighet i Malmö förra året, Värdshuset 2.

“Där hade vi både låg energiklassning och vakanser på bästa läge i Hyllie. Dessutom en produkt som passade oss bra jämfört med det övriga bestånd vi har där. Där har vi redan kapat energiförbrukning med 22% utan några större investeringar. Bara genom att skicka dit intern kompetens.”

Ingen revolution som bygger bolag

Möjligheten till utveckling är något hon nämner som ett skäl till den positiva nettouthyrningen. Men också tack vare att regionen har en bredd inom olika sektorer.

“Regionen har en väldigt bred diversitet i vilka typer av bolag som är aktiva där. Det leder till en form av utjämning genom olika konjunkturcykler. Man är inte helt beroende av till exempel bara ingenjörsbaserade tjänster, eller någon särskild industri”, säger hon och fortsätter:

“För dansk ekonomi spelar läkemedelsindustrin en väldigt stor roll när man tittar på BNP. Men det finns även andra typer av bolag som går bra i olika cykler. Det bidrar till stabilitet.”

När samtalet börjar handla om risker och möjligheter de kommande åren lyfter VD:n fram att att de största möjligheterna ligger i det vanliga arbete som görs varje dag. Däri ligger också risker.

“För mig handlar det om att gå tillbaka till det som finns i vardagen. Om vi inte tillvaratar de möjligheter som finns där, om du inte hela tiden gör det bästa, så kommer du tappa tempo eller fokus i verksamheten. Då är du inte så långt bort från att förlora affärer. Det är inte en revolution som bygger våra bolag, utan det där jobbet varje dag.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.