Laddar

DI: Fyra bolag med chans till revansch

DI har jagat reda på de bolag som står reda för en revansch på börsen.

I våras kämpade sig OMX30 upp mot den historiska nivån 1720. Sedan rekordet i april har indexet backat med 17 procent, men de så kallade “fallna stjärnorna” har fallit desto mer.

Dagens Industri har vaskat fram tio före detta börsfavoriter och menar att många av bolagen kommer ha svårt att hitta tillbaka till gammal mästarform. Bland dessa syns sökföretaget Eniro, kosmetikaföretaget Oriflame, flygbolaget SAS, klädkedjan Kappahl, byggmaterialbolaget Lindab och stålbolaget SSAB.

För Ratos, Lundin Petroleum, Elekta och Telia Sonera ser det dock ljusare ut, menar tidningen.

Riskkapitalbolaget Ratos vd Susanna Campbell har fått utstå mycket kritik efter investeringen i Aibel. Ratos har dock efter Aibeldebaclet plockat in flera intressanta tillväxtbolag. Bolaget har också möjlighet att plocka in mindre bolag till lägre multiplar och sedan vidareutveckla bolagen. Tidningen spår att bolaget kan stå “inför en comeback som börsess”.

Strålterapibolaget Elekta tillhörde under en lång tid börsens toppresterare, men trots bland annat växande vårdbehov havererade aktien. Senaste kvartalet bjöd vd Tomas Puusepp på organisk tillväxt och har dessutom städat orderboken och balansräkningen från dåliga affärer. Det är omöjligt att vara strukturellt negativ till bolaget, menar DI.

Oljebolaget Lundin Petroleum har potential att bjuda på en kursdubbling de närmsta åren. Prospekteringsframgångar och Johan Sverdrup talar för bolaget, menar tidningen.

Trots att teleoperatören Telia Sonera har staten som största ägare blir högutdelaren, vid dystra konjunkturutsikter, ett rationellt val, menar DI.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.