DI: Sälj tobaksbolaget

I dagens tidning ger Dagens Industri rådet att ta hem vinsten från årets kurslyft i Swedish Match.

Mer än något annat börsbolag har Swedish Match återköpt aktier sedan det blev tillåtet i slutat av 1990-talet. Det har varit ett bra sätt för bolaget att skapa aktieägarvärde och hantera det goda kassaflödet. Problemet är att denna katalysator inte kommer att vara lika kraftfull framöver. För att aktien ska ha en fortsatt stark börsresa måste marknaden höja aktiens p/e-tal eller vinsten lyfta. Det skriver Dagens Industri.

”När det gäller p/e-talet värderas Swedish Match redan till 18, vilket är ganska högt i bolagets perspektiv”, skriver tidningen.

Vad gäller bolagets omsättnings- och vinstuppgång hittills i år beror den helt och hållet på den starkare dollarn.

Den norska marknaden är dock lönsam, där växer snusmarknaden just nu med 8 procent om året. Swedish Match kommer att fortsätta öka vinsten i Norge, men bolaget tappar marknadsandelar i landet.

Även på den svenska marknaden väntas bolaget tappa marknadsandelar. Den senaste höjningen av snusskatten gör så att konsumenterna allt mer kommer gå över till lågprissnus och detta missgynnar Swedish Match som har en klart lägre marknadsandel inom lågprissnus jämfört med premiumsnus.

”Till dagens kurs är det svårt att se något vinstlyft”, skriver DI som kan tänka sig att köpa aktien först om den backar ned mot 200 kronor. Rekommendationen blir sälj.

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.