Dimon: Tror inte på handelsavtal före valet

Jamie Dimon, vd vid JP Morgan Chase, tror inte på ett handelsavtal mellan USA och Kina före det amerikanska valet nästa höst.

Hotet om ett eskalerat handelskrig skakade om börserna ordentligt under sommaren. Under september har USA:s president Donald Trump senarelagt tullar och dessutom uttalat sig positivt om ett tillfälligt handelsavtal, vilket kan ställas mot Trumps fortsatta Kina-kritik och ett uteblivet Kina-besök i Montana.

Många analytiker tror heller inte på ett avtal mellan USA och Kina före det amerikanska valet, utan Kina tros vänta på utkomsten av valet. Nu får de alltså medhåll av Dimon.

– Jag väntar mig inte att det händer före valet, för att vara ärlig. Men jag hoppas att vi har ett rättvist avtal efteråt, sade han vid Bloombergs Global Business Forum, skriver CNBC.

Jamie Dimon utvecklade inte tankebanan vidare, men riktade kritik mot Kina och sade bland annat att han tycker att Kina borde ta handeln mer seriöst än vad de har, och pekade på att USA i mångt och mycket är i en bättre position än Kina.

– Folk borde titta på Kina lite annorlunda. Jag säger detta med respekt. De har inte nog med mat, vatten och energi. Deras grannar är riktigt komplicerade, inklusive Korea, Japan, Indonesien, Vietnam, Pakistan, Indien och Ryssland. De har 500 miljoner människor som lever i fattigdom och en BNP per capita på 10 000 dollar.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.