”Djup kris för Swedbank”

Läs fem nyheter i notisform från de svenska morgontidningarna.

DJUP KRIS FÖR SWEDBANK ANSER DI:S SKRIBENT: Gårdagens hastiga avsked för Magnus Gagner-Geebers bekräftar att Swedbanks koncernledning befinner sig i en allvarlig kris anser skribenten som också tycker det är anmärkningsvärt att banken försöker mörka istället för att tydligt och transparant redogöra för orsaken till avskedet. Den viktigaste frågan nu är dock om ordföranden kan ha fortsatt förtroende för vd Michael Wolf. (Di)

LÄGE FÖR MILJÖINVESTERINGAR: Ett historiskt lyft för investeringar i grön teknik och ett gyllene tillfälle för Sverige. Så beskriver en rad tunga näringslivsföreträdare och investerare effekterna av klimatavtalet i Paris. Priset spås bli högt för de som inte hänger med i omställningen. (Di)

BOTTEN NÄRA FÖR OLJEPRISET: På måndagen passerade oljepriset bottennivån från 2008. Rimligen borde fallet nu vara över och priset vända upp emot 50 dollar igenom när överutbudet minskar de kommande kvartalen, spår skribenten. Det är USA som styr oljepriset, men nästa år kommer produktionen att minska samtidigt som konsumtionen stiger. (Di)

FÖRFALLNA BOLÅN SÄLJS TILL INKASSOBOLAG: Nordea och Swedbank har satt i system att sälja vidare lån som kunder inte kan betala till inkassobolag. Detta väcker kritik. Det innebär att inkassobolagen tar över skulderna och indrivningen. ”Det känns inte schysst, de tappar kontrollen över kundernas situation när kunder skickas till inkassobolagen som har betydligt hårdare nypor”, säger en källa på finansmarknaden. SvD:s granskning visar att Swedbank använder Intrum Justitia och Lindorff, medan Nordea säljer till Intrum Justitia, Lindorff och Prioritet. (SvD)

PYSPUNKA PÅ BORÄTTER I STOCKHOLM OCH GÖTEBORG: Bostadspriserna kan ha nått sin kulmen. Siffror från Svensk Mäklarstatistik presenterade på måndagen visar att borätter i centrala delar av Göteborg backade med 2 procent och 1 procent i Stockholm i november. (Svd)

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.