Domen från OECD

Sänkt skatt med närmare hundra miljarder är en av derekommendationer som OECD ger i sin Sverigerapport. På siktförordas en enhetsskatt på 30 procent.

OECD:s nya Sverige- rapport har mest uppmärksammats för några berömmanderader om budgetsaneringen och att det nu råder ovanligt godsamhällsekonomisk balans med gynnsamma ekonomiska utsikter undernågra år.Men om detta handlar bara några korta stycken i en annarsovanligt diger och ambitiös genomgång av Sveriges ekonomi. Dethelt dominerande budskapet är i stället att Sverige harallvarliga problem med en stel arbetsmarknad, höga skatter påbåde arbete och kapital och höga bidragsnivåer. Allt samverkartill att hindra sysselsättning och effektivitet, vilket gör attSverige fortsätter att släpa efter andra industriländer.OECD tror inte att det utan strukturella förändringar går attminska arbetslösheten nämnvärt mer. Den traditionellastabiliseringspolitiken har spelat ut sin roll och regeringenmåste fortsätta att driva en stram politik för att hindrainflation och därmed räntehöjningar. Om vi väljer att ståutanför EMU ökar bara dessa krav.Utmaningen för Sverige är, skriver OECD, att utnyttja den nuanmärkningsvärt snabba makroekonomiska förbättringen till attsäkerställa en långsiktig tillväxt. OECD-ekonomerna harförståelse för att man i Sverige har en stark strävan efterjämlikhet och medger att vissa av de föreslagna åtgärderna påkort sikt går i motsatt riktning. Men man hävdar att ökadsysselsättning och därmed ökade inkomster för allt fler ilängden kan ge ökad utjämning.

Olönsamt att arbeta

Den allvarligaste bristen är att kombinationen av höga skatteroch ett generöst bidragssystem har minskat lönsamheten avförvärvsarbete.På tre decennier har utnyttjandet av arbetskraften minskat med17 procent. Nästan 40 procent av de arbetslösa tjänar i dagnästan ingenting på att ta ett jobb. Den faktiska arbetstiden äri Sverige kortare än i nästan alla andra länder.Det krävs därför sänkning av både skatter och bidragsnivåer föratt få fler i arbete och locka särskilt välutbildade att arbetamera, vilket behövs för att undanröja de flaskhalsar påarbetsmarknaden som redan nu börjat dyka upp. Ett egenartat dragi Sverige är, enligt OECD, att vi har en dubbel trygghet i formav både strikta anställningsregler och generösa bidragssystem.Även kapitalbeskattningen är, enligt OECD, alltför hög, särskiltinklusive förmögenhetsskatten, vilket hindrar bildande ochutveckling av mindre företag, som till skillnad från deetablerade storföretagen är beroende av inhemskt kapital. Påsikt är det också skadligt att utländska ägare ochkapitalplacerare favoriseras framför inhemska.

Enhetlig skatt

En akilleshäl är, enligt OECD, att de olika skattesatserna påarbete och kapital är orsaken till så mycket krångel försmåföretagare. Syftet med de svåröverskådliga reglerna är atthindra företagarna från att föra över inkomster från arbete tillkapital. Övergång till en enhetlig inkomstskatt kring 30 procentskulle lösa detta problem och dessutom öka tillgången inomSverige på kvalificerad arbetskraft.

Tung rapport

OECD är en ekonomisk samarbetsorganisation för industriländernaoch världens främsta expertorgan för ekonomisk tillväxt ochsysselsättning. Dess analys av Sveriges problem, som i hög gradbygger på forskningsresultat i Sverige och utomlands, blir svåratt komma förbi när man i fortsättningen diskuterar åtgärder föratt öka sysselsättningen. Sverige har som medlemsland i OECD iprincip godkänt rapporten, som denna gång är mer frispråkig ochkontroversiell än tidigare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.