Dömt till litenhet

Om FP fortsätter sin dödsdans på fyraprocentsspärren, måste Björklund givetvis avgå. Den stora frågan för den nya ledaren blir då: Är det givet att FP lojalt ska kvarstå i Alliansen?

Om det är omsorgen om den egna karriären eller sitt parti som hindrar Jan Björklund från att följa Göran Hägglund av scenen, ska jag låta vara osagt. Det skulle faktiskt kunna vara det senare, att han tar kulor för laget, eftersom Björklund är något så ovanligt som en folkpartiledare med charm. Vilket knappast kan sägas om hans tänkbara efterträdare Erik Ullenhag, Maria Arnholm och Birgitta Ohlsson.

Charmbristen inom FP tycks närmast programmatisk. Med knastertorrt ofolkliga ledare som Bertil Ohlin, Sven Wedén och Ola Ullsten ligger misstanken nära att FP anser det vara vulgärt att flirta med väljarna. När andra partier erbjuder valfläsk och suggestiva framtidsvisioner, kommer FP med maningar om sans och måtta, ekonomiskt ansvarstagande och en och annan pekpinne. Ett parti för masochister och botgörare, säkert tilltalande för de mest lutherska skikten av folksjälen, men inget för den levnadsglade.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här