Dopade fonder utnyttjar smitväg

Trevise, Länsförsäkringar, Salusansvar och HQ ökar exponeringen mot Ericsson över lagens 10 procent med hjälp av terminer.

Endast tre av 18 fonder i Affärsvärldens genomgång av Sverigefonder slog i fjol Affärsvärldens generalindex med återlagda utdelningar, som steg 69,8 procent. Det kan tyckas lite magstarkt att gnälla över att fonderna inte slår index när den sämsta gav hela 56,5 procent i avkastning. Fondbolagen kommer knappast att påpeka missarna i sitt säljmaterial framöver, utan bara peka på den fantastiska avkastningen.

Eller också kan förvaltarna skylla på Ericsson. Kursutvecklingen i Ericsson i kombination med fondlagstiftningen gör att det var närmast omöjligt för normala fondförvaltare att slå Generalindex. Enligt lagen om värdepappersfonder är det endast tillåtet för normala fonder att placera tio procent av fondförmögenheten i ett bolag. Samtidigt uppgick Ericssons andel av det kapitalvägda Generalindex, efter en otrolig uppgång i fjol på 183 procent, till 28,4 procent vid årsskiftet.

Nokia alternativet

Tidigare har förvaltarna kunnat kompensera undervikten i Ericsson med övervikt i Nokia (som bara ingår i index med de aktier som är registrerade i Stockholm), för att få neutral vikt i telekom.

Kompensation av det slaget blev en lyckträff 1998 och gjorde att resultatet blev det omvända. Nästan alla förvaltare slog index.

Tyvärr gick det inte att upprepa tricket. Ericssons tyngd är nu så stor att inte ens fonder som satsar maximala tio procent vardera i Ericsson och Nokia når upp till Ericssons vikt.

Vissa förvaltare utnyttjar därför en smitväg och har satsat på ett nytt trick.

Genom att köpa OMX-terminer kan förvaltarna nämligen öka exponeringen mot Ericsson utöver tioprocentsregeln. Vid årsskiftet utgjorde Ericsson hela 36 procent av OMX-index. Om hänsyn även tas till exponering via terminer visar det sig att Trevise har 16,8 procent av förmögenheten placerad i Ericsson, Länsförsäkringar 13,4 procent, Salusansvar Öhman 13,2 procent och HQ 11,9 procent.

Det höjer risken. Och avkastningen.

HQ:s och Salusansvar Öhmans fonder har slagit Generalindex (se tabellen härnedan) och Trevises hör till en av de bättre Sverigefonderna, även om den inte slog Generalindex.

Inte mot reglerna

I fondbolagens tillsynsmyndighet finansinspektionens föreskrifter (1997:11 6 kap 3 §) står det att:

“Ett fondbolag får inte för en fonds räkning genom användandet av derivat göra sådana placeringar som i realiteten innebär ett överskridande […] (av tioprocentsregeln)”.

Det är alltså inte tillåtet att överskrida tioprocentsregeln.Men enligt vad inspektionen säger till Affärsvärlden är det ändå tillåtet att med OMX-terminer kringgå fondlagen. I bedömningen utgår inspektionen från vem som emitterat de olika värdepapperen. Därmed räknas Ericsson som en emittent och OM, som ställer ut OMX-terminerna, som en annan. Andra OM-produkter, optioner och terminer i Ericsson, får fonderna däremot inte köpa utan att de räknas som Ericssoninnehav.

Att de flesta fondbolag ändå inte använder OMX-terminer för att öka andelen i Ericsson, visar att de tolkar lagens krav på riskspridning hårdare än vad finansinspektionen gör.

Finansinspektionen kan tyckas ha valt den lättaste vägen för att handskas med problemet. Myndighetens argument för sin bedömning, att det finns ett gränsdragningsproblem när det gäller hur man ska behandla fondernas innehav i andra fonder och/eller investmentbolag, förefaller svagt. OMX-terminer kan ju med lätthet räknas om i sina beståndsdelar på daglig basis.

Utvecklingen håller i sig

Fondbolagens branschorganisation, Fondbolagens Förening, har insett svårigheterna för medlemsföretagen.

Föreningen har därför låtit ta fram ett index, Förvaltarnas Avkastningsindex, där Ericssons andel aldrig får överskrida 10 procent.

Förvaltarnas Avkastningsindex kommer dock knappast att minska risktagandet i fonderna. För om förvaltaren som Affärsvärlden (nr 3/2000 sid 8-10) tror att börsens största bolag kommer att utvecklas starkast även i år gäller det att köpa OMX-terminer för att kunna övervikta Ericsson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Friendly Advice