Draghi ombedd att leda en italiensk teknokratisk regering

Italiens president har bett den tidigare ECB-ordföranden Mario Draghi att se om han kan få ihop en teknokratisk regering uppbackad av de sittande partierna. Det rapporterar New York Times.
Draghi blev ombedd detta under tisdagskvällen efter att Giuseppe Contis koalitionsregering fallit samman. Den kollapsade på att det lilla partiet Italia Viva, som leds av tidigare premiärministern Matto Renzi, dragit sig ur missnöjda över hur pandemin hanteras.

Det är inte ovanligt i Italien, ett land som ständigt byter ut regeringar, att det vid kristider även tas in teknokratiska regeringar. Så var fallet under eurokrisen när Silvio Berlusconi fick stiga åt sidan och Mario Monti, en annan högt ansedd teknokrat, kom in och gjorde icke-populära ekonomiska drag för att ta landet ur krisen.

Det är oklart om Draghi, mest känd för att under sin tid på ECB ha sagt att han tänker göra vad som krävs för att rädda euron, kan få ihop en regering. Femstjärnerörelsen, som har flest stolar i det italienska parlamentet, har redan sagt att man tänker rösta nej till en teknokrat-ledd regering under Draghi.