Drömbröllop på butikshyllan

En 55-åring med stabil inkomst och en 18-åring som precis börjat tjäna egna pengar. Affärsvärlden föreslår ett bröllop mellan HL Display och Pricer.

Låt oss börja med brudgummen. HL Display, grundat 1954, är en ledande tillverkare av produkter och lösningar för exponering av varor i handeln. Det är hyllkantslisten där prislapparna sitter, det är plastflärpen som håller cigarettpaketen på plats och det är de där metallpinnarna (“spjut” i branschen) som batterierna hänger på, nu även med stöldskydd till alla snattares förtret. Och mycket, mycket mer.

Under de senaste fem åren har HL Displays omsättning vuxit med drygt 6 procent per år till fjolårets 1,5 miljarder kronor. Rörelsemarginalen har legat kring 5-10 procent och 41 procent av försäljningen sker till dagligvaruhandeln. Balansräkningen är stark med en liten nettokassa.

En stor utmaning för HL Display framöver är det ökade intresset för att använda teknik för att exponera varor i butik. Det handlar om elektroniska prisetiketter och skärmar för att presentera produkter.

Och det är här bruden kommer in. Pricer, grundat 1991, var länge ett riktigt sorgebarn innan verksamheten inriktad på elektroniska hyllkantsetiketter blev lönsam 2007. I fjol landade omsättningen på 427 miljoner kronor med en rörelsemarginal på fina 13 procent. Liksom hos HL Display är finanserna starka och bolaget har också en mindre nettokassa.

Pricers problem är att bolagets lönsamhetsfokus de senaste åren resulterat i mycket låg tillväxt (bara 2 procent per år de senaste två åren), något som inte bara givit konkurrenter en bra möjlighet att hämta in Pricers försprång utan även att ta sig förbi. Franska SES ökade i fjol omsättningen med 38 procent till 54 miljoner euro. Oavsett gammal eller ny eurokurs är omsättningen högre än Pricers.

Oroväckande är också att flera japanska aktörer började visa intresse för marknaden under 2008 samt att den största konkurrenten i USA stavas NCR, ett stort teknikbolag som i fjol omsatte 5,3 miljarder dollar. Pricers ordertapp på 30 procent i första kvartalet till bara 68 miljoner kronor understryker vikten av ökat försäljningsfokus. Kanske räcker Pricers egen försäljningsorganisation och nätverket av återförsäljare och partners inte till.

Lösningen på såväl Pricers som HL Displays problem kan vara en fusion mellan bolagen. HL Display slipper då oroa sig över att delar av bolagets produkter på sikt konkurreras ut. De kan i stället ersättas med Pricers elektroniska som dessutom ger ett betydligt bättre klirr i kassan. Den stora vinsten för Pricer är tillgången till HL Displays försäljningsorganisation. I 32 länder i Europa och Asien har HL Display egna säljbolag. Lägg därtill distributörer i 13 länder, däribland USA och Australien.

Tillsammans blir HL Display och Pricer en koncern med en årlig omsättning på 2 miljarder kronor. Den storleken lär skapa en bättre position när presumtiva kunder ska lockas att investera i Pricers system. Det faktum att bolagen tillsammans kan bli en helhetsleverantör till kunderna är en annan styrka.

En sammanslagning innebär naturligtvis också möjliga besparingar. Pricer hade i fjol försäljnings- och administrationskostnader på 91 miljoner kronor. Där borde finnas en rejäl besparingspotential. I produktionen är synergierna inte lika uppenbara då HL Display har egna fabriker, medan Pricer lagt ut hela produktionen på underleverantörer. Huvudkontorsfrågan bör inte vara något problem då båda bolagen är baserade i Stockholm.

Vid en fusion är en nyckelfråga hur stor andel av det nya bolaget parternas respektive aktieägare ska ha. Sett till försäljning skulle Pricers aktieägare bara få 28 procent i det nya bolaget. Givet högre lönsamhet och bättre tillväxtutsikter är det naturligtvis för lågt. Ser man i stället på bolagens börsvärden, HL Displays 950 miljoner och Pricers 600 miljoner, skulle aktieägarna i Pricer få 39 procent. Frågan är dock om bolagets många små aktieägare, som äntligen fått vind i seglen, skulle nöja sig med det.

Varför har inte denna fusion genomförts tidigare? Det enkla svaret är att Pricer varit på tok för högt värderat och genererat stora förluster. Men nu, när HL Display riskerar att bli ifrånsprunget av teknikutvecklingen, och Pricer riskerar att bli ifrånsprunget av konkurrenterna, är förutsättningarna för en affär betydligt bättre.

___________________________________________________________

Olika ägarstrukturer

HL Display och Pricer har helt olika ägarstrukturer. I HL Display kontrollerar Anders Remius och Ratos 57,2 procent av kapitalet och 79,2 procent av rösterna. De 50 största ägarna, varav många är institutionella, kontrollerar 91 procent av kapitalet och 95,6 procent av rösterna. Pricers huvudägare är Salvatore Grimaldi med 10,4 procent av kapitalet och 11 procent av rösterna. Det institutionella ägandet är litet och de 50 största ägarna kontrollerar bara 40,5 procent av kapitalet och 41,0 procent av rösterna.

Källa: SIS Ägarservice.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.