”Du har fel, Calmfors!”

SYNPUNKT: Det är för tidigt för Sverige att föra en aktivistisk finanspolitik och att förbereda en momssänkning. Och Lars Calmfors, ordförande i det finanspolitiska rådet, borde verkligen inte driva frågan. Det anser John Hassler och Per Krusell, professorer i nationalekonomi.

Ordföranden i det finanspolitiska rådet, professor Lars Calmfors, har genom sina offentliga uttalanden ökat trycket på regeringen att bedriva en mer aktivistisk finanspolitik. Detta är olyckligt och enligt vår mening inte förenligt med hans uppdrag!

I Sverige liksom i de flesta andra västländer finns en tendens att finanspolitiken blir för kortsiktig och aktivistisk. Konsekvenserna av detta är att finanspolitiken ofta blir feltajmad och får en slagsida åt att vara för expansiv. En aktivistisk inställning till finanspolitiken riskerar att leda till att åtgärder sätts in för tidigt och att konsekvenserna för budgetsaldot underskattas. De offentliga finanserna kan då hamna i fritt fall vilket skulle kunna leda till att man tvingas till ”idiotstopp” i ett läge när man borde ha haft torrt finanspolitiskt krut kvar.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco