Dystra kinesiska inköpschefer tynger på Asienbörserna

Asienbörserna noterar sammantaget indextapp på onsdagsmorgonen.

Inköpscheferna i Kina var till och med dystrare än väntat, vilket givit nytt bränsle till oron för hälsotillståndet i världens näst största ekonomi. Det ger fortsatt säljtryck i bland annat den Kinaberoende råvarusektorn samt press på valutorna hos länder i regionen som är beroende av export till Kina, så som Malaysia och Indonesien.

“Marknadsreaktionen blev
omedelbar då det svagare än väntade utfallet förstärker oron för att Kinas ekonomi har det kämpigt med att upprätthålla sitt tillväxtmomentum”, summerade IG:s marknadsstrateg Bernard Aw för MarketWatch.

På Tokyobörsen höll handeln
fortsatt helgstängt.

Det kinesiska inköpschefsindexet
(Caixin/Markit) sjönk till preliminära 47,0 i september. Utfallet var det lägsta på sex och ett halvt år, och en försämring från nivån 47,3 i augusti. Det var också understigande analytikernas konsensusförväntningar vid 47,5, enligt Reuters enkät. Nivån understigande 50 signalerar fortsatt ekonomisk tillbakagång.

“Huvudanledningen till
försvagningen inom tillverkningen är knuten till de tidigare förändringarna i faktorer relaterade till extern efterfrågan och priserna. De finanspolitiska utgifterna rusade i augusti, vilket pekar på starkare ansträngningar av regeringen avseende finanspolitiken”, kommenterade He Fan, chefsekonom vid Caixin, vilka alltså står bakom inköpschefsindexet.

Från sitt statsbesök i USA
utlovade Kinas president Xi Jinping fortsatta ekonomiska reformer, samt att Kina ska avstå genomföra konkurrensdevalvering av sin valuta yuanen.

Xi Jinping försvarade också den
kinesiska regeringens försök att ge stöd till landets aktiebörser under de senaste veckorna, men menar samtidigt att Kinas börser nu kommit in i en självgående återhämtning.

 

 

08:24   

I dag    

I år

Asien       

S&P Pan Asia BMI   

177   

-1,2%   

-7,8%

Japan       

Nikkei 225            

Stängt   

—   

+3,5%

Japan       

Topix                 

Stängt    

—   

+3,9%

Hong Kong   

Hang Seng             

21.235   

-2,6%  

-10,0%

Sydkorea    

Kospi                  

1.945   

-1,9%   

+1,5%

Australien  

S&P/ASX 200             

4.998   

-2,1%   

-7,6%

Kina        

Shanghai Composite     

3.148  

-1,2%   

-2,7%

Kina        

Shenzhen A             

1.836  

+0,3%  

+24,2%

Taiwan      

Taiex                  

8.193   

-2,1%  

-12,0%

Singapore   

Straits Times          

2.844   

-0,9%  

-15,5%

Indien      

Sensex                

25.660   

+0,0%   

-6,7%

Thailand    

SET Index              

1.366   

-1,0%   

-8,8%

Malaysia    

KLCI                   

1.614   

-1,3%   

-8,4%

Indonesien  

Jakarta
Composite      

4.266   

-1,8%  

-18,4%

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.