Dystra utsikter för diamantbranschen

Den internationella diamantbranschen har haft ett tufft år hittills med fallande priser på rådiamanter och en svag försäljning av slipade juveler.
Dystra utsikter för diamantbranschen - diamanter-700_binary_6968571.jpg

Branschledande De Beers tar till exceptionella åtgärder för att hantera efterfrågenedgången, men någon förbättring i närtid är knappast att vänta, enligt flera bedömare.

Ett tydligt tecken på recessionen i branschen är att importen av rådiamanter till Surat i den indiska delstaten Gujarat, där omkring 90 procent av världens rådiamanter slipas, under det första halvåret föll till den lägsta nivån på åtminstone ett decennium. Under perioden april till juli minskade importen med 28 procent, jämfört med samma period året innan, enligt Times of India.

”Tyngda av stora lager, fallande efterfrågan, lägre priser på slipade stenar och osäkerhet i spåren det amerikansk-kinesiska handelskriget har sliperierna skjutit upp sina köp av rådiamanter”, skriver tidningen.

De Beers har inför augusti månads försäljningscykel, där ett begränsat antal auktoriserade sliperier köper större mängder rådiamanter, låtit förstå att köparna kommer att tillåtas avstå från 50 procent av det tillgängliga utbudet. Normalt väntas de köpa allt som erbjuds.

Bolaget fördubblar också de återköp av visst gods som normalt genomförts till bestämda priser, enligt branschanalytikern Rapaport.

”De Beers föredrar att reducera utbudet, snarare än att sänka priserna”, kommenterar en mäklare.

I förra månadens försäljningscykel var den sålda volymen den lägsta någon månad sedan slutet på 2015. Sett till de första halvåret har De Beers försäljning minskat med 25 procent jämfört med 2018. Motsvarande siffra för ryska Alrosa, den andra av världens stora producenter, är 34 procent.

Enligt Times of India uppgår lagren hos sliperierna i Indien i dagsläget till ”obegripligt” höga nivåer och situationen jämförts med situationen i samband med finanskraschen 2009.

”Diamantbranschen är på väg mot ännu värre dagar. /…/ För närvarande ser läget dystert ut inför den kommande julsäsongen”, säger en analytiker till tidningen.

Utvecklingen under året har satt avtryck även i resultaten för juvel- och smyckesförsäljarna. Senast i raden är australiska Michael Hill, som rapporterade minskad försäljning i jämförbara butiker med hänvisning till utmanande och konkurrensutsatta marknader.

Även på världens börser har diamantproducenterna pressats. Stockholmslistade Lucara Diamond har fallit 14 procent hittills i år och har sedan topparna för tre år sedan rasat över 70 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.