Dystrare än väntat i industrin

Sveriges inköpschefsindex för industrin ökade mindre än väntat i maj.
Industriindexet förbättrades under maj till 39,2. Marknaden hade väntat en ökning till 40,7.
Föregående månads utfall var 36,7.

“Det innebär att konjunkturnedgången i tillverkningsindustrin har bromsats upp, men det är för tidigt att bedöma om konjunkturbotten har passerats även om sannolikheten för en återhämtning har ökat nu när fler länder börjat lätta på restriktionerna som infördes mot coronapandemin”, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.

Delindex för produktion och orderingången svarade för den största uppgången i maj om än från historiskt låga nivåer, och bidrog sammantaget med 3,8 indexenheter till PMI-total. Även fallet i sysselsättningen avtog under månaden medan leveranstiderna som stigit kraftigt under våren föll tillbaka i maj och drog ned totalindexet med 1,3 indexenheter.

Tillverkningsindustrins produktionsplaner för det närmaste halvåret blev mindre pessimistiska i maj och indexet ökade till 37,8 från rekordlåga 22,9 i april.

“Det är en märkbar förbättring och en positiv konjunktursignal jämfört med bottennivån i april men ännu är det en övervikt av företag som räknar med produktionsminskningar”, säger Jörgen Kennemar.

En siffra över 50 indikerar expansion.

Sverige maj, 2020 Konsensus april, 2020
Inköpschefsindex för industrin 39,2 40,7 36,7

Konsensusdata från Bloomberg

    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här