ECB:s OMT-program förenligt med EU-lagstiftning

En företrädare för EU-domstolen uppger att domstolen i ett icke bindande utlåtande kommit fram till att ECB:s OMT-program (Outright Monetary Transactions) kan vara i linje med lagstiftningen, förutsatt att vissa villkor uppfylls.

Det framgår av Reuters.

OMT är lagligt så länge det inte finns någon direkt inblandning i det finansiella stödprogrammet som avser landet i fråga, enligt EU-domstolsföreträdaren.

Vidare måste ECB redovisa anledningarna till att man antar okonventionella åtgärder som OMT-programmet, enligt företrädaren.

Prövningen har gällt om OMT bryter mot monetär finansiering av statsskulder.

Ett slutligt bindande utlåtande från EU-domstolen väntas om några månader.

OMT-programmet lanserades av ECB i början av augusti och syftar till att köpa statsobligationer för EMU-länder på andrahandsmarknaden förutsatt vissa villkor. Programmet, vilket ersatte det tidigare SMP-programmet, har aldrig aktiverats och använts i praktiken.

Analytiker har pekat på att utlåtandet ändå är viktigt då det kan få återverkningar på ECB:s beslut om tillgångsköp.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.