ECB:s Schnabel: Inflationsriskerna är på uppsidan

ECB-ledamoten Isabel Schnabel säger att det finns en ökande risk att inflationen håller sig fast och hon ser att inflationsriskerna lutar mot uppsidan. Det säger hon i en intervju med Bloomberg News.
ECB
ECB i Frankfurt. Foto: AP Photo/Michael Probst/TT
”Det är rimligt att anta att inflationen kommer att sjunka under vårt mål på 2 procent på medellång sikt. Men riskerna för inflationen är uppåtriktade. Osäkerheten har ökat avseende takten och omfattningen av nedgången, säger Schnabel och tillägger att de måste ta hänsyn till denna ökade osäkerhet.

Med den osäkra ekonomiska bakgrunden så borde tjänstemän behålla manövreringsutrymme inför det kommande beslutet den 16 december, säger Schnabel.

De stigande konsumentpriserna har aktualiserat hur länge de höga energikostnaderna och logistikbekymren kommer att hålla i sig. Frågan är också vad det betyder för det 1,85 biljoner euro stora tillgångsköpprogrammet PEPP.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco