Efter avslöjandet: Handels utreder professors lämplighet som lärare

Efter Afv:s avslöjande om att Handelshögskolans professor Erik Nerep var djupt involverad i Oasmia-skandalen ska hans lämplighet som lärare bedömas.  ”Vi ser mycket allvarligt på att Erik Nerep figurerar i ett sammanhang som detta”, meddelar rektor Lars Strannegård.
Efter avslöjandet: Handels utreder professors lämplighet som lärare - larsstrannegaerd_2019_fotojulianawiklund177mindre-4000pxl-high-res
Lars Strannegård är rektor på Handelshögskolan i Stockholm.

Affärsvärlden har avslöjat att Erik Nerep – professor vid Handelshögskolan och en av Sveriges ledande experter på aktiebolagsrätt – var djupt involverad i Oasmiaskandalen.

Samtidigt som Handelsprofessorn tjänade många miljoner som rådgivare åt Oasmia, fungerade han som finansiär till den kontroversiella huvudägare Julian Aleksov. Av flera reverser som Afv tagit del framgår att det rörde sig om mycket pengar. Vid tre tillfällen lånade Nerep ut över 10 miljoner kronor.

Deloitte, som står bakom granskningsrapporten efter skandalerna, skriver bland annat att ”Erik Nerep i flera fall har riskerat att utsätta sig själv och Oasmia för väsentliga intressekonflikter.”

Revisionsbyrån hävdar vidare: ”Om Erik Nerep haft insikt åtminstone i Oasmias och Alcecos (Julian Aleksovs bolag, reds anm) förehavanden är tillhandahållandet av finansiering anmärkningsvärt”.

Dessa affärer är ingenting som Erik Nereps uppdragsgivare Handelshögskolan har känt till.

”Vi ser mycket allvarligt på att Erik Nerep figurerar i ett sammanhang som detta”, skriver Handelshögskolans rektor Lars Strannegård i ett mejl till Affärsvärlden och fortsätter:

”Det som omskrivs i artikeln är absolut inget som han har gjort inom ramen för sin tjänst vid Handelshögskolan.”

Strannegård skriver också: ”Jag är mycket besviken över Erik Nereps agerande då det lett till att Handelshögskolan omnämns i sammanhang som detta. Självklart påverkas Handelshögskolans rykte negativt av det inträffade”.

Nu ska Handelshögskolan utvärdera Erik Nereps roll på skolan.

”Vi kommer nu att sätta oss in mer i det som skett för att kunna bedöma Nereps lämplighet som lärare”, meddelar Lars Strannegård.

Artikeln om Oasmia-skandalen är första artikeln i ordningen som publiceras med anledning av Afv:s granskning av Erik Nerep. Afv publicerar nästa artikel inom kort.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets