Efter kursrallyt – Handelsbanken sänker fastighetsbolag

Handelsbanken sänker sina rekommendationer för fem svenska fastighetsbolag efter kursrallyt.

Handelsbanken har gjort en analys av den svenska fastighetssektorn daterad den 20 januari, vilket resulterar i sänkta rekommendationer för fem svenska fastighetsbolag.

Rekommendationerna för Hufvudstaden, Kungsleden och Platzer sänks till behåll, från tidigare köp, med motiveringen att banken inte längre ser tillräcklig uppsida till riktkurserna för att motivera köpråd efter den betydande kursuppgången.

Hufvudstaden har en låg finansiell risk och moderat värdering jämfört med konkurrenterna och bör därför bli en relativ vinnare vid ett försvagat momentum för fastighetssektorn, bedömer Handelsbanken som ändå sänker sin rekommendation till behåll, från tidigare köp, då aktiekursen nu närmat sig bankens riktkurs på 200 kronor. Aktien utgår även från bankens aktieportfölj.

Rådet för Atrium Ljungberg och Wihlborgs sänks till sälj, från tidigare behåll, då substanspremierna blivit utmanande höga efter deras kursrallyn.

Substanspremien för de fastighetsbolag som Handelsbanken följer har nu ökat till i genomsnitt 30 procent, vilket innebär att förväntningarna är höga. Den nuvarande sektorvärderingen är den högsta sedan 2007 och implicerar att fastighetsvärdena ska öka betydligt.

“Trots att det finns potential för ytterligare lägre direktavkastningskrav, menar vi att värderingarna är utmanande då vi förväntar oss att hyresstegringarna kommer att mattas av mot bakgrund av lägre efterfrågan på lokaler och ökad risk för vakanser. Vi tror att risken för besvikelser i fastighetssektorn är stor och vi förespråkar en försiktig inställning till sektorn i allmänhet”, skriver Handelsbanken.

I förra veckan sänkte såväl Carnegie som Danske Bank flera rekommendationer i sektorn.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här