Efter nya inflationssiffran: Storbanker höjer förväntningarna på styrräntan

Danske Bank höjer sina prognoser för Riksbankens räntehöjningar och tror nu på en höjning med 75 punkter vid nästa räntebesked i slutet av april och en ytterligare höjning på 50 punkter i slutet av juni. Det kan jämföras med Swedbanks förväntning på 50 respektive 50 punkter.
Efter nya inflationssiffran: Storbanker höjer förväntningarna på styrräntan - swedbank-danske-700_binary_6953698.png

Danske Bank trodde tidigare på 50 punkter höjning i april och 25 punkter i juni. Det innebär att styrräntan kommer hamna på en toppnivå på 4,25 procent i juni jämfört med tidigare prognos på 3,75 procent. Det framgår av en makroanalys på onsdagen.

Bakgrunden är att den svenska inflationen i februari, som redovisades i morse, kom in på högre nivåer än befarat. Danske pekar på att KPIF exklusive energi steg med 9,3 procent i februari i årstakt, en ny rekordnivå och klart högre än Riksbankens prognos om en ökning på 8,0 procent.

Danske Bank bedömer att de höga inflationsnivåerna kommer tvinga Riksbanken att agera mer kraftfullt än tidigare förväntat, alltså högre styrränta.

”Vi avstår från att lägga till ytterligare räntehöjningar för tiden efter juni eftersom vi i allt högre grad förväntar oss att den ekonomiska aktiviteten kommer att sjunka under de kommande månaderna, samtidigt som vi borde ha sett en sekvens av på varandra följande lägre inflationstryck framåt september”, skriver Danske Bank.

Danske förväntar sig att Riksbankens första räntesänkning kommer i första kvartalet 2024.

Swedbank tror på 50+50 punkters höjningar

Efter morgonens svenska inflationssiffror uppdaterade också Swedbank sina förväntningar på styrräntan:

Utöver en höjning på 50 punkter i april spår Swedbank nu även att Riksbanken höjer med 50 punkter i juni.

Morgonens siffra för februariinflationen i Sverige kom in på 12,0 procent, vilket var högre än väntade 11,7 procent. Även den underliggande inflationen var högre än väntat.

Vidare noterar banken att risken lutar åt uppsidan för mötet i april.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från VECKANS FÖRETAG