Ekonomi24 guidar: Rapportfloden kommer

Majoriteten av investerarna på börsen skulle önska att 37-135-52 var ett telefonnummer till en kvart på Söder eller en avslappningsstudio. Men istället är de tre siffrorna den närmaste tidens tunga arbetsbörda. Då mätt som antal delårsrapporter från börsbolagen veckorna 42, 43 och 44. Ångesten inför dem är stor.

Konjunkturoro, fara för briserande goodwill-bomber och nya hemskheter i Ericsson- och ABB-rysarna är bara några av farhågorna som tär på sömnen den närmaste tiden.

Till skillnad från tidigare nedgångar, då vissa krisbranscher dragit ned börsen, så har nästan samtliga aktier handlats ned sedan förra rapportomgången.

Kanske kan rapporterna vara den väckarklocka som placerarna behöver för att vakna ur mardrömmen.

Efter några strörapporter vecka 41 ångar rapportsäsongen sedan på i högt tempo. Vecka 42 fås fler svar om både den sargade telekomsektorn och industrikonjunkturen.

Vinstmaskinen Nokia presenterar sin rapport på torsdagen. Blödande Ericsson följer upp med sin på fredagen. Inför telekomrapporterna har Nokia-aktien studsat sidledes medan falluckan öppnats för Ericssonaktien. Det är god illustration av den milsvida synen på resultatförväntningar och risk i bolagen.

Till skillnad från telekombolagen har SKFs rapporter varit underbar läsning för kullagertillverkarens ägare. Gång på gång har VD Sune Carlsson överträffat marknadens förväntningar. Blir det da capo eller är möjligen så att oron för tappet i konjunkturer är befogad och att SKF inte har blivit så immun mot konjunkturförloppet som alla tidigare trott? Den fallande kursen är en indikation på att marknaden tror på det senare.

Häftig trängsel i spaltarna blir det vecka 43. Inte mindre än en tredjedel av företagen på mest omsatta listan har valt att förlägga sina rapporter till denna vecka. ABB-rysaren går in i ett nytt kapitel. De kurspressade läkemedelsbolagen Astra Zeneca, som tappat 39 procent i år och Pharmacia som klarat sig undan med ett 22-procentigt kursfall, kommer också med rapporter.

Hot om stämningar, goodwillavskrivningar och en långsammare turn-around än väntat för dialysföretaget Gambro har halverat kursen i år. Om VD Sören Mellstig kommer med nya tråkigheter eller för en gångs skull överraskar positivt få vi serverat 25 oktober. Förutom ABB presenterar en verkstadskvartett sina resultat. I Atlas Copco är det goodwillavskrivningar och uthyrningsverksamheten i USA som är på tapeten. Electrolux kommer att förmedla konsumtionsläget och hur utfasningen av olönsamma produkter går. I Volvo är det fokus på synergieffekterna och i SSAB stålefterfrågan.

Aktiemarknadens nya rädsla för bankernas kreditportföljer och eventuella negativa prognoser om framtida kreditförluster kommer också att stillas eller gödas när Handelsbanken, Nordea och Föreningssparbanken alla kommer med rapport. Även första teleoperatören Tele 2 kommer med siffror. Det vill säga om de inte sin vana trogen släpper dem i förväg.

Vecka 44 släntrar de starka skogsbolagen Holmen och SCA in. Även S-bolagen Skandia, Skanska och Scania visar vad de går för. Redan veckan innan lär placerarna ha ett bra grepp om rapporterna och efter vecka 44 dödskoll. Då först är det läge att slå numret till relaxklubben.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.