Ekonomijournalisten och pionjären Sven-Ivan Sundqvist död

Den hyllade ekonomijournalisten Sven-Ivan Sundqvist avled på tisdagen. Han blev 82 år gammal.
Ekonomijournalisten och pionjären Sven-Ivan Sundqvist död - SVen-ivan
Sven-Ivan Sundqvist tillsammans med László Szombatfalvy. Året är 1989 och Sven-Ivan firar sin 50-årsdag.

Sven-Ivan Sundqvist föddes i Kristinehamn under 1939 men flyttade senare till Stockholm. Där studerade och arbetade Sundqvist på Handelshögskolan mellan 1958 och 1970. Efter sin tid på Handelshögskolan började han på Dagens Nyheter där han var börskommentator fram till 1997.

Sven-Ivan Sundqvist var hyllad för sitt arbete och har beskrivits som en pionjär inom svensk ekonomijournalistik. Under 1973 fick han Sundqvist Stora Journalistpriset.

“Som börskommentator var Sven-Ivan den främste under lång tid och en nydanare som med tiden blev en nestor. Genom sitt sätt att skriva påverkade han många andra”, säger Christina Jutterström till DN.

Hon var chefredaktör på DN mellan 1982 och 1995.

Efter sin tid på Dagens Nyheter drev Sundqvist SIS Ägarservice AB mellan 1997 och 2015. Bolaget blev senare förvärvat av Modular Finance som levererar ägardatabasen Holdings. Utöver detta har Sven-Ivan Sundqvist skrivit en rad egna böcker. Däribland “Sveriges Största Börsföretag”, “Ägarna och Makten i Sveriges Börsföretag”, “Refaat & Fermenta, Dramat och Aktörerna” samt “Bankkrisen”.

“EN HELT UNIK PERSON”

Sven-Ivan Sundqvist påverkade och inspirerade många.

”Sven-Ivan var en helt unik person. Ända sedan jag lärde känna honom för 20 år sedan så har han varit ett föredöme på åtminstone tre olika sätt”, säger Affärsvärldens chefredaktör Peter Benson innan han utvecklar:

“För det första hans oerhörda nyfikenhet. In i det sista var Sven-Ivan besatt av att kartlägga och lära sig mer om världen i allmänhet och svenska företagare i synnerhet. För det andra hans enorma humanism. Sven-Ivan var en mästare på att se människor. Som skicklig journalist var han givetvis bra på att genomskåda utanpåverk och förstå makthavares brister och tillkortakommanden. Men Sven-Ivan såg också förtjänster och styrkor och ofta talade han med värme och empati även om de som kanske varit hans antagonister. Han var storsint. För det tredje var Sven-Ivan alltid ung i sinnet. Humor och skratt fanns alltid och gnäll på samtiden hörde jag aldrig av. Lyckas man vara hälften så nyfiken, mänsklig och ungdomlig som Sven-Ivan så kan man vara stolt”.

Finansmannen och entreprenören Maths O. Sundqvist var kusin till Sven-Ivan Sundqvist.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.