Ekonomiprofessor varnar för inflationen

Inflationen kan komma att bli ett betydligt större problem än vad Federal Reserve väntar sig, och detta kan vara svårt för marknaden att hantera. säger ekonomiprofessorn Jeremy Siegel till CNBC.
Genrebild. Foto: TT

”Vi är på väg mot problem framöver. Inflation, generellt, kommer att bli ett betydligt större problem än vad Federal Reserve tror”, säger Wharton-professorn Jeremy Siegel, som vanligtvis brukar vara positiv till börsen, till CNBC.

Han menar att stigande priser kommer att pressa den amerikanska centralbanken Federal Reserve att accelerera processen med att minska obligationsköpen, något som marknaden inte är redo för.

”Vi vet alla att mycket av utvecklingen på aktiemarknaden har att göra med likviditeten som Federal Reserve tillhandahåller. Om det tas bort snabbare, så betyder det att räntehöjningar kommer att inträffa tidigare. Båda dessa saker är inte positiva för aktiemarknaden”, sade han.

Denna spådom är ett avsteg från Siegels vanliga optimistiska syn på marknaden. Vid början av året spådde han exempelvis, helt korrekt, att Dow Jones Index skulle passera 35 000 punkter under året.

Powell kallar inflationen för ’frustrerande’ och ser den fortsätta in i 2022

Särskilt orolig är han över utvecklingen för tillväxtaktier, och då främst techaktier. Han menar att tekniktunga Nasdaq kan vara på väg mot en ordentlig nedgång.

Den stigande inflationen kan istället gynna värdebolag såsom konsumentvaror, som har fokus på utdelningar.

”De kan till slut få sin dag i solen”, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.