Ekonomisk oas med strukturproblem

Mellanöstern klarar sig bättre än omvärlden just nu. Oljepriset har återhämtat sig och regionen gynnas av att den aldrig var med i globaliseringsboomen. Men strukturproblemen dominerar på sikt.

Augusti är traditionellt en otrevlig tid att vistas i Mellanöstern. Temperaturer på uppåt 40-50 grader gör att den mesta aktiviteten stannar av och de som har råd reser bort. Den ekonomiska krisen bidrar också till stämningsläget. Fastighetspriserna i Dubai, som allt mer kommit att bli regionens kommersiella hjärta, har backat med 41 procent i år. Emiratet har skulder på runt 80 miljarder dollar och lever på finansiella garantier från Abu Dhabi, det rikaste av de sex Förenade Arabemiraten. Härskarfamiljen Nakheel har för sin del tvingats emittera obligationer för 10 miljarder dollar för att refinansiera vidlyftiga projekt av olika slag.

Den som lyfter blicken noterar repressionen och oroligheterna i Iran, en nation rik på oljefyndigheter men som försummat investeringarna så till den grad att man i dag är en storimportör av bensin. Landets kärntekniska program har fått FN att införa sanktioner och höjt nervositeten i Israel påtagligt. Även Egypten lider av sociala spänningar. I det terrorplågade Irak är säkerhetsläget åter allvarligt.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här