El-Erian: Detta är det största hotet mot marknaderna

Allianz chefsekonom Mohamed El-Erian säger till CNBC att en våg av företagskonkurser är den största risken mot en fortsatt uppgång för marknaderna.
El-Erian: Detta är det största hotet mot marknaderna - el-erian-900
Mohamed El-Erian. Foto: Kathy Willens/TT

Varken de ökade spänningarna mellan USA och Kina eller det ökade politiska spänningsläget i USA, där president Donald Trump nyligen utfärdade presidentorder om coronabidrag efter misslyckade förhandlingar mellan partierna i USA, oroar Allianz chefsekonom tillika Pimcos tidigare chef Mohamed El-Erian lika mycket som en våg av konkurser.

”Jag tror att det som får marknaden att spåra ur inte är spänningar mellan USA och Kina och inte mer politiska skillnader. Det skulle vara om vi sedan fick storskaliga konkurser”, säger han till CNBC:s Squawk Box.

Han menar att marknaden på senaste tid har drivits av starka tekniska indikatorer. Han ser dock risker i den kommande återhämtningen och de konkurser som kan följa.

”Konkurser går från kortsiktiga likviditetsproblem till långsiktiga solvensproblem”, säger han och tillägger att den amerikanska centralbanken Federal Reserve kommer att ha svårt att göra något åt de långsiktiga konsekvenserna.

En utplaning av återhämtningen skulle fortfarande kunna öppna upp för sådana konkurser menar han, och manar till en ytterligare ansträngning för att nå en V-format återhämtning.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets